Agrárportrék

Tóth István: Várjuk a pozitív fordulatot

 

„Felemelő érzés volt számomra, amikor megtudtam, engem választottak 2022-ben az Év Erdőgazdálkodójának, hiszen ezzel az egész életem munkáját ismerték el ” – mondta Tóth István.

A Gyékényesi Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatója a gazdaság területét 1300 hektárra bővítette az előző évtizedekben. A Csurgó környékén elterülő birtokon szántóföldi növénytermesztés mellett halastórendszer és erdészet is megtalálható.

A 4400 hektáros vadászterületen belül 300 hektáros vadaspark is helyet kapott a birtokon. Itt nagyvadakra, őzekre, gím- és dámszarvasokra, illetve vaddisznókra egyaránt lehet vadászni. A vendégeket a saját vendégházukban szállásolják el.

Tóth István erdőtelepítési és -felújítási munkája kiemelkedően sikeres volt, hiszen több mint 500 hektárral bővítette a hazai erdőterület nagyságát. A csemetéket a saját kertjében állítja elő.

Fotó: Fotó: Tóth István

Szintén eddigi munkásságát dicséri, hogy egymást követő három évben is elnyerte a „Kaszó legjobb erdésze” címet.

A sikerek mellett Tóth István is érzi az előző években kialakult gazdasági nehézségeket.

Mint fogalmazott:

„Megugrottak mind a műtrágya, a vegyszerek, a vetőmagok, az energia árai, de sokat változtak a piaci viszonyok is. Mára a kukorica, a búza és a repce szinte eladhatatlanná vált az alacsony szintre zuhanó felvásárlási árak miatt. A gabonáinkat nem tudtuk eladni, ezért, várva a pozitív piaci változásokat a 25 és 15 ezer tonnás tárolóinkban őrizzük a megtermelt gabonáinkat.”

„De a vadhúsok és a tűzifa és ára is jelentősen csökkent, sorra zárnak be a fűrésztelepek. Jelenleg a 100 hektáros halgazdaságunk számít rentábilisnak” – tette hozzá.

Tóth István büszke arra, hogy gyermekei is az agrárszakmát választották. Leánya erdőmérnöki diplomát szerzett, nagyobbik fia vadászat, kisebbik fia pedig az erdészet területén tevékenykedik.

Elmondta: „Bízom benne, hogy a 20024-es év elhozza a pozitív fordulatot az agráriumban tevékenykedő vállalkozások számára.”

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés