Agrárportrék

A sok munka meghozza a gyümölcsét

 

Kustra Mihály 2015-ben nyerte meg az Év Agrárembere díj Év Agrárgépésze kategóriáját, azóta is töretlenül fejleszti a baranyai gazdaságát.

A felsőszentmártoni 71 éves gazdálkodó önerőből jutott el a térség jelentős agrárvállalkozójává. 1982-ben kezdett el gazdálkodni, először dinnyét termelt.

Büszke arra, hogy ténylegesen saját maga teremtette meg a gazdálkodás alapjait. Minden évben visszaforgatta a vállalkozásba a bevételt, beruházott, gépeket és földeket vásárolt.

Mára 280 hektárnyi saját földdel rendelkezik, a szántó 45 hektár, a gyep pedig 175 hektár bérelt földterület. Összesen 500 hektáron gazdálkodik.

„Tizenegy fő dolgozik a gazdálkodásban, többek között szaktanácsadók, akikre nagy szükség van, hogy a mai kor igényeihez megfeleljünk” – mondta a szakember.

Fotó: Kustra Mihály

Raktárkapacitását is folyamatosan bővíti Kustra Mihály, jelenleg 3.800 tonna saját szárítóval rendelkezik.

„2006-ban Drávasztárán vettem egy „lepusztult” szárító telepet, ami most a központom, apránként föl lett újítva. 2006-ban TSZ volt tehenészeti telepét is megvettem, amit a mai napig újítgatok” – mondta Kustra Mihály.

Az állatállomány is folyamatosan gyarapszik. Jelen pillanatban 11 lóval, 120 húsmarhával, illetve 40 db koca és annak a szaporulatával rendelkezik. Hízó sertést és hízó bikát állít elő.

A szántóföldi növénytermesztés kertében kukoricát, búzát, árpát, zabot, lucernát, szójababot termel.

Kustra Mihály fontosnak tartja a géppart fejlesztését. Erőgépei közé tartozik például a Massey Ferguson 105 lóerőtől 400-ig. Két CLAAS kombájnnal és a hozzávaló adapterekkel is rendelkezik. Napelem pályázat keretében 2019-ben megvalósított egy 40 kW-os teljesítményű napenergiaparkot, illetve beszerzett etetőkocsit, kaszát, illetve rendsodrót, rendterítőt.

„Munkaképeim a precíziós gazdálkodáshoz előírt eszközök, precíziós gazdálkodásban részt vesznek” – mondta Kustra Mihály.

Hozzátette:

„A pályázatot megvalósítottam 2022 évben, melynek keretében 400 lóerős gépet vettem. Beszereztem továbbá VÄDERSTAD vetőgépet 8 soros plusz műtrágya adagolással, 4400 literes permetezőt és egy 3200 literesműtrágyaszórót szakasz vezérléssel.”

A szakember idősebb kora ellenére sokat dolgozik és hosszú távra tervez. Tavaly rendelt Franciaországból egy 600 m2 gépszint, amit 2024-ben szeretne felépíteni.

„2023. augusztus 20-án kaptam Nagy István, agrárminisztertől az államalapítás és az államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából kiemelkedő tevékenységért az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát” – mondta a szakember.

„Nehéz időket élünk a mostani kihívásokkal idején. Biztatom, a fiatal generációt, ne féljenek a kihívástól, mert a sok munka meghozza a gyümölcsét” – fogalmazott Kustra Mihály.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook