Agrárportrék

Dr. Aponyi Lajos: Szeretni és védeni a növényeket

„Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek a munkája egyben a hobbija is” – mondta dr. Aponyi Lajos, aki 2022-ben elnyerte az Év Növényvédőse díjat.

„Kezdetektől részt veszek az Év Agárembere díj zsűrijében, nagy meglepetésként ért, amikor megtudtam, engem is jelöltek a díjra, sőt rám szavaztak a legtöbben 2022-ben” – emlékezett vissza.

Ahogy vallja: a növényvédelem összefügg a növények szeretetével, nem meglepő tehát, hogy dr. Aponyi Lajos nyugdíjazását követően is aktívan közreműködik a hazai növényvédelem élvonalában.

Változatlanul tagja a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának, részt vesz az Agrárkemizálási Társaság munkájában, melynek alapító tagja. Mind eközben dolgozik az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Tanács szántóföldi szekciójában is.

Fotó: dr. Aponyi Lajos

Rendszeresen tart előadásokat a Magyar Rózsatársaság és a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület rendezvényein. Saját, Székesfehérváron található kertünkben feleségével közösen bemutatókat szerveznek, tanfolyamokat tartanak a díszkertek, veteményesek, gyümölcsösök növényvédelmével, illetve a komposztálással és metszéssel kapcsolatban. Igyekeznek megismertetni a látogatókkal, hogy „szelíd növényvédelemmel” is lehet sikeres házikerti termesztést folytatni.

A Növényorvosi Kamara megbízásából koordinálja az országos növényvédelmi előrejelzést, illetve maga is végzi ezt a munkát immár több mint 10 éve. A növényvédelmi szignalizációkat heti gyakorisággal több mezőgazdasági szaklapban és online felületen publikálja. A Kertbarát mozgalom keretében előadásaival, cikkeivel hívja fel a figyelmet a növényvédelmi előrejelzések fontosságára.

„A hatékony növényvédelemben egyre fontosabb tényező lesz a felkészültség” – mondta a szakember.

„Az aszály hozzájárul a kártevők elszaporodásához, a csapadékosabb időjárás pedig a betegségek terjedésének kedvez. Miközben a globális kereskedelem révén újabb és újabb kártevők jutnak be az országba, ezért manapság csak a felkészült gazdák képesek a megfelelő növényvédelemre” – figyelmeztetett dr Aponyi Lajos.

„A helyzetet nehezíti, hogy az uniós intézkedések nyomán nagymértékű a felhasználható növényvédő szerek kivonása, melyeket nehéz pótolni” – tette hozzá.

Dr. Aponyi Lajos sok évtizedes növényvédelmi munkáját számos szakmai elismeréssel díjazták.

Megkapta a Kiváló Növényorvos kitüntetést, munkáját a Gabonatermesztők Országos Szövetsége is méltatta, amikor 2016-ban neki ítélték a Gabonatermesztésért díjat. 2022-ben pedig Miniszteri Elismerő Oklevéllel ismerték el a növényvédelemért végzett szakmai tevékenységét.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook