Agrárportrék

Simon László: Alternatív növények termesztése sikert hozhat 2024-ben

 

„Nagy elismerésnek tekintettem a szakma részéről ezt a kitüntető díjat. Ez egyfajta megerősítése annak, hogy amit annak idején megálmodtam, az egy jó irány, és ennek szellemében kell folytatnom a munkát a jövőben is” – emlékezett vissza Simon László 2022-es évre, amikor őt választották meg az Év Szántóföldi Gazdálkodójának.

„Sok szakmabeli ismerősöm és barátom gratulált ehhez a díjhoz, és úgy gondolom, hogy a szakmai kapcsolataimat is erősíti egy ilyen jellegű elismerés” – tette hozzá.

Simon László a Keve-Táp Kft ügyvezetőjeként az Alföld szívében, Túrkevén gazdálkodik. A díj átvétele óta is folytatja a szorgalmas, lelkiismeretes munkát, ahogyan azt tettek azelőtt is.

Fotó: Simon László

„Alapvetően az alkalmazottjaink változatos életkorúak, akik jól tudnak együttműködni, emiatt nyitottabban állunk a mai kihívások előtt. A cégek szerkezetében nem történt lényeges változás, azonban a megnövekedett jelentési és adminisztrációs kötelezettségek miatt szükségessé vált néhány feladat átszervezése, ezen jelenleg is dolgozunk” – mondta.

„Ezek ellenére továbbra is igyekszünk kiszolgálni a környékbeli gazdák, partnerek igényeit, és szerencsére maximális bizalmukat élvezzük” – tette hozzá.

Simon László elmondta, igyekszik folyamatosan fejleszteni a vállalkozást az egyre növekvő igényeknek és környezeti kihívásoknak megfelelve.

„Történt egy nagyobb gépcsomagbeszerzés egy precíziós pályázat keretében, ennek egyrészt a géppark modernizálása, frissítése a célja, emellett pedig elhivatottak vagyunk a precíziós gazdálkodás tekintetében, hiszen mint sokan mások, mi is ebben látjuk a sikeres mezőgazdasági termelés jövőjét” – árulta el.

Sajnos a térséget a 2022-es aszály évtizedek óta nem látott mértékben sújtotta, ezért a 2022-es évet óriási veszteségekkel zárták. Emiatt az ezt követő évben minden gazdasági döntésüket alaposan mérlegelni kellett, emellett át kellett gondolniuk, hogy milyen megoldások állnak a rendelkezésükre az aszály kedvezőtlen hatásainak mérséklésére.

„Túrkeve nagyon jó adottságokkal rendelkezik abban a tekintetben, hogy a közigazgatási területén belül folyik a Hortobágy-Berettyó főcsatorna, valamint a Nagykunsági-főcsatorna, amiről megfelelő állami szerepvállalással a területeink túlnyomó részét öntözhetővé lehetne tenni” – mondta.

„Létrehoztunk egy öntözési közösséget, mert jelenleg úgy látom, hogy a területek öntözése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szántóföldi növénytermesztést biztonsággal tudjuk végezni a változó klíma ellenére is” – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette:

„Emellett nagyon fontosnak tartom a vízmegőrzést a területeinken, mivel a vegetációs időszakban a csapadékmennyiség ugyancsak kiszámíthatatlan. Az elkövetkező időkben ezért előtérbe helyezzük a vízmegőrző talajművelést.”

A 2023-as év pozitívumaként Simon László megemlítette, hogy a terméseredményekkel meg volt elégedve, ám ezt beárnyékolta a háború keltette bizonytalanság és kiszámíthatatlanság.

A tavalyi év első felére jellemző magas inputköltségek, a szinte követhetetlenül váltakozó felvásárlási árak, illetve az év második felében az Ukrajnából – sokszor kontroll nélkül – beérkezett termények végül olyan szinten csökkentették a felvásárlási árakat, hogy csak nagy erőfeszítéssel tudtuk nullára kihozni a 2023-as gazdálkodási évet.

„Az idei évben próbálkozunk olyan alternatív növények termesztésével, amit Ukrajnában nem termelnek, ugyanakkor az európai piacon jól eladható. Most azt mondhatom, hogy bizakodva várjuk a 2024-es évet, mert látok rá esélyt, hogy eredményesen zárhatjuk le az idei évünket” – mondta Simon László.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook