Agrárportrék
Babati Zoltán: Nehezülő húsipari helyzet
Babati Zoltán 1967-től kezdve dolgozik a húsiparban, számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeriparosa díjat is, melyet komoly szakmai elismerésnek tart.
A Babati és Társa Kft ügyvezetőjeként 160 embert foglalkoztat, 20 ezer nm-es telephelyen akár napi 10 tonna húskészítmény előállításra és napi 15 tonna csontozás-darabolási kapacitás is képes.
Máig szerepet vállal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezetében, ahol a minőségi húskészítményeket előállító hazai kkv-szektor érdekeit képviseli.
1997-HACCP rendszer
2003-MSZ EN ISO 9001:2001-Minőség irányítási rendszer
A vállalat 2019-ben bevezette az MSZ EN ISO 22000:2018 Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszert, amely vonatkozik a sertésvágásra, a frisshús termékek és húskészítmények gyártására, csomagolására, valamint a termékek szakszerű raktározására is.
Kiemelten fontosnak tartja minőségi húsfeldolgozást. Az üzemben a húsok hőkezelési paramétereit számítógép vezérli és a megfelelő hőmérsékletet is felügyeleti rendszer ellenőrzi.
A költséghatékonyság jegyében saját mosoda és szennyvíztisztító berendezéssel, valamint a felvásárláshoz és az értékesítéshez szükséges saját gépjárműparkkal és üzemanyag állomással is rendelkeznek.
Vállalat sikeresen terjeszkedik Dunántúlon. A körmendi központú cég mára 13 boltból álló üzlethálózatot működtet, melyekben saját készítésű termékeket forgalmaznak elsősorban Zala, Vas vármegyében.
Mint Babati Zoltán elmondta, a további dinamikus növekedés útjába állnak a tavaly megugró energiaárak. Csupán a villanyáram ára havi 9 millió forinttal emelkedett.
Az energia éves szinten kb. 120 millió forinttal lett több.
Az összes rezsit is figyelembe véve havonta 15 millió forinttal többet kell kifizetniük, illetve kigazdálkodniuk.
Emellett a silány minőségű import húskészítmények egyre növekvő mértékű beáramlása is komoly kihívást jelent. Főként Spanyol-, Német- valamint Lengyelországból áramlik be jelentősebb tétel, amely egyre jobban kiszorítja a hazai hústermékeket.
A növekvő energiaárak és a szűkülő piac együttesen mára érezhető nehézséget okoz a vállalt működtetésében. A romló tendenciát a számok is jól mutatják, hiszen amíg korábban hetente 1000-1500 sertést vágtak le, addig az idén maximum 300-400-at, mivel nem tudnák többet eladni a belőlük készülő termékekből. A költségcsökkentés részeként hetente egy napra kényszer szabadságra küldik az embereiket.
„Kérdés, meddig tartható fenn ez az állapot. Szükséges lenne piaci intézkedéseket bevezetni a hazai húsipari cégek megmentése érdekében” – összegezte Babati Zoltán.
agrotrend.hu