Élelmiszergazdaság

Piac

Végre lesz máj a májkrémben és hús a virsliben

Miközben az Egészségügyi Világszervezet hétfőn kiadott, a vörös húsokból készült feldolgozott hústermékeket rákkeltőnek minősítő jelentésén vitatkozik a fél világ, a kormány honlapján megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv több húskészítményre – például a virslire, sütőkolbászra – vonatkozó előírásait módosító rendelettervezete.


fotó: 123rf

Hogy az új tervezet megjelenése és a WHO-jelentés között van-e összefüggés, az nem derül ki a tervezetből, az idő rövidsége miatt valószínűleg puszta véletlen. Mindenesetre a módosítások lényege, hogy az eddiginél nagyobb hústartalmat ír elő a különböző termékekre. Egyelőre csak javaslatról van csak szó, azaz még egyeztetés alatt vannak a szabályok, és nem tekinthetőek a kormány és az agrárminiszter véleményének. 

A tervezet végre pontosan meghatározza a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a szakmában fehér takonynak csúfolt, a csontokról mechanikailag lefejtett hús (MSM) – fogalmát. Az élelmiszerkönyv módosítása néhány termékcsoport (pl. párizsi) esetén előírná, hogy legfeljebb 10 százaléknyit tartalmazhatnak belőle. 

Pontosítanák a fehérjetartalmat, valamint azt, hogy az áru megnevezésében fel kell tüntetni az állatfajt is. A füstölésre vonatkozó megnevezések sem maradnak a mostani szinten: a műfüstöt és a füstpácot ezentúl fel kell majd tüntetni, a téliszalámi-szabály kiegészülne azzal, hogy a termék nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot.

 

A máj, májas, májkrém termékekben a minimális májtartalmat 25 százalékra emelnék. Csökkenne a termékek megengedett maximális sótartalma, bizonyos árucsoportoknál a zsír- és víztartalom is. 

Jó hír, hogy a felvágottaknak legalább 50 százalékban húst kellene tartalmazniuk, a minimális szint a párizsi és a virsli esetében 40-ről 51 százalékra emelkedhet. A szafaládé bekerül a Magyar Élelmiszerkönyvbe, aránylag magas, 55 százalékos hústartalommal. Ezen túl meghatároznák a parasztsonkát és a lapockát is, külön kitérve az érlelés és a pácolás módszereire.

agrotrend.hu / VS

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés