Élelmiszergazdaság

Piac

Pálmaolaj felhasználása az élelmiszer-előállítás területén

A fenntarthatósági szempontok és az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret nyer a fogyasztók körében, ezért a pálmaolaj szerepe az élelmiszer összetevők között is egyre nagyobb fókuszba kerül.

A klímaváltozással járó negatív hatások jelentős részét a pálmagyümölcs termesztésére szánt termőterületek növekedésével hozzák párhuzamba. Mind a termelők, mind a munkások kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel ezekben az országokban (legnagyobb termesztője Indonézia és Malajzia) szinte csak ennek a növénynek a termesztéséből lehet megélni – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 2021-ben több mint 70 M tonna pálmaolajat termeltek világviszonylatban, melynek meghatározó pálmaolaj részét Indonéziában és Malajziában termelik, ezt követi szójaolaj (60 M tonna), majd a repceolaj (közel 30 M tonna) és a napraforgó olaj (kicsit több 20 M tonna).

A pálmaolaj a híresztelések ellenére kedvelt alapanyag az élelmiszer-előállítóknál, ami egyrészt a többi olajnövényből nyert olajtól alacsonyabb árából, másrészt a fizikai tulajdonságaiból fakad, amely révén helyettesítője is lehet a tejzsírnak (vajnak). A kedvező ár egyik oka, hogy az olajpálma a legnagyobb terméshozammal rendelkező növény, egy hektáron 3,3 tonna pálmaolaj termelhető, míg a szója esetében 0,4 tonna, repce és napraforgó esetén 0,7 tonna ez a fajlagos érték. Amennyiben a pálmaolajat kizárnánk a felhasználható növényolajok köréből, akkor a jelenlegihez képest kb. tízszer nagyobb termőterületre lenne szükség a jelenlegi vetésszerkezet alapján a kieső olaj pótlásához.

A pálmaolaj fizikai tulajdonságait illetően kiváló az oxidatív stabilitása és egyedi a szilárdanyag-tartalmú profilja. A táplálkozástudományi szempontokat vizsgálva, magas a telítettzsír tartalma, ami az egészségtudatosság figyelembevételével inkább korlátozott fogyasztásra ösztönöz, de helye van a változatos étrendben.

Fotó: wikimedia

A pálmaolaj fenntarthatóbbá tételére alakult meg az RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Célja, hogy a pálmaolaj-termelés környezetileg és az éghajlat szempontjából is fenntarthatóbbá váljon, fontosnak tartják a minél jobb terméshozam elérését a már művelés alatt álló területeken, hogy ne legyen szükség újabb erdők kivágására a biodiverzitás és az ökoszisztéma megóvása érdekében. A fenntartható pálmaolajhoz azonban megfelelő szabályozásra, tisztázott földjogokra és arra is szükség van, hogy képzésekhez és új technológiai megoldásokhoz férhessenek hozzá a kistermelők.

Kisebb felmérést végeztünk, hogy a hazai kereskedelmi láncokban forgalmazott termékek milyen mértékben használnak jelenleg pálmaolajat. A felmérésben friss pékárukat, snackeket, tartós pékárukat, süteményeket, csokoládékat, alapvető élelmiszereket (gabonapehely, müzli, levespor, leveskocka stb.), és egyéb élelmiszereket (margarin, mogyorókrém, túródesszert) néztünk. Ezekből a termékkörökből 275 db terméket vizsgáltunk meg és 195 db-nál találtunk pálmaolaj összetevőt. A legjelentősebb pálmaolajat is tartalmazó termékek: a reggeliző termékek, a gabonapelyhek, az édes kekszek, az édes pékáruk és a túródesszertek.

A pálmazsír helyettesítése lehetséges más zsiradékokkal és növényi olajokkal, de a fent leírtak alapján sem az a legjobb megoldás, hogy teljesen száműzzük az életünkből. A pálmaolaj felhasználása a feldolgozott élelmiszerek esetében csökkenti ugyan a hazai nyerstejből származó tejzsír (vaj) szerepét, azonban egyes termékek esetében a termékminőséget kedvezően befolyásoló hatása miatt – ezáltal az előállító üzem versenyképességét javítva -, illetve a termelési költségek szempontjából az összetevők között való szerepeltetése jelenleg racionális feldolgozóipari döntés.

agrotrend.hu / NAK

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés