Élelmiszergazdaság

Piac

Nem mond le a beruházásokról az élelmiszeripar

Bár még tart a vidékfejlesztési támogatással érintett élelmiszeripari fejlesztések megvalósítási időszaka, az 1359 nyertes pályázat közül 376 beruházást már le is zártak az érintettek. A feldolgozók ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, több tényező is befolyásolhatja a beruházások megvalósítását.

Létrehozva:

|

Noha az elmúlt időszak történései nem könnyítették meg a beruházást tervező élelmiszeripari szereplők helyzetét, egyelőre úgy tűnik, hogy a feldolgozók nem mondanak le a fejlesztésekről – írta a Magyar Nemzet. A vidékfejlesztési programban az elmúlt időszakban összesen 1359 pályázat nyert az ágazatban, a megítélt támogatás összege pedig megközelíti a 300 milliárd forintot – közölte Nagy István. 

Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint ezek közül eddig csupán 229 pályázat esetében döntöttek úgy a nyertesek, hogy nem valósítják meg a tervezett beruházást. Ezzel szemben máig mintegy 376 pályázat zárult le sikeresen, ami azt jelenti, hogy a nyertesek az utolsó, záró kifizetési kérelmet is benyújtották, a Magyar Államkincstár pedig az utolsó támogatási részletet is átutalta az érintetteknek. A mezőgazdasági termékek értéknövelésére és erőforrás-hatékonyságának elősegítésére kiírt pályázat keretében valósult meg eddig a legtöbb beruházás, a nyertes pályázatok közel 55 százalékát zárták le eddig, ami 277 pályázatot jelent. Ebben a felhívásban összesen 88 milliárd forintot ítéltek oda a nyerteseknek.

A legnagyobb számban gyümölcsfeldolgozás és -tartósítás témakörében pályáztak eredményesen az élelmiszeripar szereplői, mintegy kétszáz pályázat kapott zöld jelzést ebben a felhívásban. Ezt követi a húsfeldolgozás és húskészítménygyártás 142 nyertessel. Az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kötöttek legnagyobb értékben szerződést a pályázókkal, a leszerződött támogatás értéke megközelíti a 147 milliárd forintot. Ugyanakkor ez az a terület, ahol egyelőre még egyetlen beruházás sem zárult le.

Fotó: Somogyi Hírlap

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékfejlesztési program élelmiszeripari pályázatait érintően még nem ért véget a megvalósítási időszak. A folyamatban lévő több száz beruházás megvalósítását több, az elmúlt időszakban jelentkező tényező befolyásolhatja. 

A legnagyobb kockázatot az árak drasztikus emelkedése okozza. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára egy korábbi konferencián elmondta: a tárca szeretné elejét venni annak, hogy az agrár-élelmiszeriparban tervezett beruházások meghiúsuljanak. Ezért pél­dául február­tól az építési normagyűjtemény alapján elszámolhatók a növekvő költségek. Ezenkívül olyan célokra is lehet pályázatot benyújtani, amelyekre korábban nem.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook