Élelmiszergazdaság

Piac

Milyen a klímabarát lekvár?

A szonikálás technológiájának alkalmazása akár egyes édesipari termékek előállítását is jelentősen energiahatékonyabbá teheti.

Ipari léptékben a lekvárokat, és a tejszínhabot is csak rendkívül energiaintenzív módon lehet előállítani. Míg az első esetben a befőzéshez szükséges forróság előidézése, a másodikban a hab felverését végző, nagy teljesítményű gépek működtetése igényel kimagasló mennyiségű erőforrásokat – írta a Store Insider.

A leírtak tükrében ezek az eljárások korántsem nevezhetők klímabarátnak, és az angliai Loughborough-i Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai éppen ezért kezdtek el olyan technológiák után kutakodni, amelyekkel a procedúrák környezetterhelését jelentősen csökkenteni lehet. Az ultrahangos kezelés (szonikáció) módszere ilyeténképpen jutott a szakemberek látóterébe. Kiderült, hogy az ipari folyamatokba integrálva ez a megoldás számottevően növelheti a termelés energiahatékonyságát, s mint ilyen, a tudósok szerint az élelmiszergyártóknak segíthet a brit klímasemlegességi stratégiában (National Strategy for Net Zero) lefektetett célok megvalósításában.

Ha mindez nem volna elég, a technika alkalmazása sok egyéb kedvező hatással is megajándékozhatja a piaci szereplőket.

Fotó: Adobe Stock

Dr. Carmen Torres-Sanchez, a Loughborough-i kutatócsapat vezetője a megközelítés további pozitívumait így összegezte: „Eddigi tanulmányaink azt sugallják, hogy a lekvárok és konzervek szonikálással segített főzési procedúrája alacsonyabb csúcshőmérsékletet igényel és gyorsabb gélesedést eredményez. Mindennek az lehet az előnye, hogy a végtermékben több vitamin és tápanyag marad meg – ezeket a komponenseket ugyanis a hagyományos módszereknél alkalmazott, hosszantartó hőkezelés megkárosítja.

Azt is teszteltük, hogy a kívánt jellegzetes habos emulzió létrehozásához az ultrahangos kezelés a tejszín felverésének elősegítéséhez is felhasználható-e. Azt találtuk, hogy az ultrahangos technológiával segített tejszínhab a hagyományos „csendes" eljárással készült verziónál gyorsabban ért el a stabil emulzió állapotába, és jobb volt a viszkozitása. Mind ezen felül az ultrahangos tejszínhab a csendes változatnál huzamosabb stabilitást és eltarthatóságot mutatott.”

Dr. Torres-Sanchez pillanatnyilag olyan üzleti partnereket keres, akik tesztelési célból gyártási folyamataikat hajlandóak lennének kiegészíteni a szonikálás technológiájával, hogy a laboratórium után immár nagyüzemi körülmények között is próbára tehessék a metódust. Ha mindez sikerül, nem kizárt, hogy a részben ultrahangos kezelésen is áteső, környezetbarátabb édességek hamarosan a boltokban is megjelenhetnek.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés