Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Meddig áll el az étolaj, a liszt vagy a cukor? Érdemes az árstop miatt betárazni belőlük?

Bizonyos alapanyagokból érdemes nagyobb mennyiséget is tartani otthon.

2022. januárjában jelentette be Orbán Viktor, hogy hatféle élelmiszernek vissza kell állítani a 2021. október 15-én érvényes árát, és azt az élelmiszerárstop értelmében 2022. február 1. és 2022. május 1. között nem is lehet ennél magasabbra emelni – írta a femina.hu.

A rendelet eredményeként a liszt, a kristálycukor, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, egyes csirkehúsfélék (mell, far-hát, far, szárnyvég), valamint az ultramagas hőmérsékleten kezelt 2,8%-os zsírtartalmú tej ára jelenleg alacsonyabb. Sokakban felmerül a kérdés, megéri-e ezekből jó áron betárazni, mielőtt az árstop véget érne, és az orosz-ukrán háború kapcsán zajló drasztikus infláció ezeket a típusú termékeket is utolérné 2022. május 1. után. A boltok készleteit lefosztani esztelen dolog lenne, és a termelőkkel, kereskedőkkel szemben sem túl jó húzás, ám az, aki szeretne élni a lehetőséggel, vásárolhat némi pluszt otthoni készleteibe. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, mi meddig jó az érintett élelmiszerek közül.

Meddig tarthatók el az árstopos élelmiszerek?

A finomított napraforgó-étolajból nem éri meg kartonszámra bevásárolni, mert nem túl jó az eltarthatósága. Romlása nagyban függ attól, milyen körülmények között van a palack. A meleg hőmérséklet hatására és a közvetlen napfénytől az olaj gyorsabban romlik, de a hűs, árnyékos kamra sem nyújtja meg végtelen hosszúságúra az eltarthatóságát. Az olaj ugyanis idővel oxidálódik, avasodik, amit sötétedő színe és kellemetlen szaga jelez. A termék megvásárlásakor érdemes megnézned a lejárati időt, és csak annyit vásárolnod belőle, amennyi addig vagy plusz két hónapig elfogy. A Nébih tájékoztatója szerint ugyanis a lejárati idő után még 2 hónapig használható fel a növényi olaj.

Fotó: Getty Images

A búzafinomliszt szavatossági ideje körülbelül 8-12 hónap, de ahogyan az olaj esetében, úgy a lisztnél is kitolható a lejárati idő, ezért be lehet tárazni belőle néhány plusz zacskóval, ha szeretne valaki egy kis tartalékot otthon. Mindenképpen érdemes a papírzacskóból légmentesen záródó üvegbe áttölteni, és árnyékos, hűvös helyre rakni. Jó tudni, hogy a légmentesen zárt liszt fagyasztható, a fagyasztás pedig akár egy évvel is kitolja a liszt élettartamát. Amennyiben az alapanyag nem volt jégszekrényben, de optimális körülmények között tartották, a Nébih szerint lejárati idején túl még 9 hónapig ehető.

A kristálycukornak, ha tiszta, tehát nem kerül bele sem morzsa, sem nedvesség, alapvetően nincs szavatossági ideje. Ha szeretnél, és több fogy a háztartásban, ebből lehet némi tartalékod.

A házi sertéscomb és a csirkehús mélyhűtőben tartható el. Az előbbi 12 hónapig, az utóbbi csupán 3-4 hónapig áll el. Ha szeretnél hosszabb távra is bevásárolni húsból, sertésből vegyél többet. Ne vásárolj több húst, mint amennyit egy év alatt reálisan elfogyasztotok. Ne feledd, hogy előbb a lefagyasztott csirkét fogyasszátok el, csak utóbb kezdjetek főzni a sertésből!

Az ultramagas hőmérsékleten kezelt tej szavatossága, amennyiben az tartós, hűtést nem igénylő verzió, rendszerint néhány hónap. Ellenőrizd a dátumot a dobozon, de jó, ha tudod, a Nébih tájékoztatója szerint a tartós tej a lejárati idő után még 9 hónapig fogyasztható. Tejből tehát bátran vásárolhattok valamivel többet, természetesen tanácsos reális keretek között tartani a betárazott mennyiséget, és ha csak lehet, addig elfogyasztani azt, míg le nem jár.

Fotó: wikimedia

Miből jó otthon némi pluszt tartani?

A téma apropóján arra is érdemes kitérni, melyek azok az alapanyagok, amelyekből jó eltarthatóságukra tekintettel, alapvetően jó otthon plusz mennyiséget tartani, hogy azokban a helyzetekben se kerüljünk kellemetlen helyzetbe, ha esetleg valami miatt a heti bevásárlás megcsúszna, vagy váratlan akadály miatt meghiúsul az utánpótlás beszerzése. Egy jól felszerelt konyhában mindig van mihez nyúlni.

Mivel a zöldséges nem mindig elérhető, jó, ha különböző zöldség- és gyümölcskonzervek, befőttek, savanyúságok is sorakoznak a polcon. Utóbbiakból bolti verziók is megteszik.

A készletbe jól tartható nyers zöldség- és gyümölcskészlet is kerülhet. Az alma például hosszan eltartható, ahogyan a burgonya és vöröshagyma is. Csupán arra kell figyelni, hogy száraz, hűvös és direkt napfénytől mentes helyre kerüljenek. A gyökérzöldségek, például a répa vagy a cékla is bírják egy darabig, ám pár hét után fonnyadni kezdenek, ezért ezekből egy hónapi mennyiségnél többet nem érdemes felhalmozni. Nagyon hasznos a szintén sokáig eltartható száraz bab és a rizs is, de némi száraz tésztáról is érdemes előre gondoskodni.

Jó sütőport és száraz élesztőport is tartani otthon, hiszen a házi sütések során ezekre mindig szükség van. Végül ne feledkezzünk meg a fűszerekről sem. A plusz néhány zacskó só alapfelszerelés. Borsból szemes, paprikából inkább konzervkrém verziót érdemes választani, hiszen a porállagú paprika valamivel hamarabb avasodik. Tubusos fűszerből hagymakrém is kapható, ami ugyancsak hasznos alapanyag egy jól felszerelt konyhában.

agrotrend.hu / femina.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés