Élelmiszergazdaság
Piac
Majdnem ötödével csökkentek az élelmiszerárak a FAO szerint
Tavaly átlagosan 19,1 százalékkal csökkentek a globális élelmiszerárak a piacon jelentkező többlet hatására, miközben a kereslet csökkent.
fotó: 123rf
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a figyelembe vett termékfajták – a szemes termékek, az olajos magvak, a cukor, a tejtermékek és a húsfélék – ára átlagosan legalább 15 százalékkal csökkent tavaly. A tavalyi volt a negyedik egymást követő év, amikor csökkentek az élelmiszerárak globálisan a FAO számításai szerint.
Tavaly a legnagyobb árcsökkenést a tejtermékeknél jegyeztek fel:
– a húsárak 15,1 százalékkal,
– a szemes termékeké 15,4 százalékkal,
– a cukoré 21 százalékkal,
– az olajos magvaké 19 százalékkal
– míg a tejtermékeké 28,5 százalékkal
esett 2014-hez képest.
agrotrend.hu / origo.hu