Élelmiszergazdaság
Piac
Kötelező lesz az élelmiszereken a tápértékjelölés 2016. december 13-tól
Magyarországon már az uniós csatlakozás előtt kötelező volt a tápértékjelölés. A belépést követően csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak. Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.
A hároméves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelezővé válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken. A régi-új előírás alól néhány termékcsoport mentesül, például a nyers húsok, a fűszernövények, az étkezési só, az asztali édesítőszerek, a rágógumi, a zselatin, valamint a kistermelői és kézműves élelmiszerek.
A határidőt megelőzően forgalomba hozott, tápértékjelölés nélküli termékek a készlet erejéig a polcokon maradhatnak.
Fotó: 123RF
A tápértékjelölésre vonatkozó alapvető előírásokról a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők.
agrotrend.hu / MTI, NÉBIH