Élelmiszergazdaság

Kismértékben csökkent a fehér cukor világpiaci ára

Létrehozva:

|

 

A fehér cukor világpiaci átlagára 2023 júliusában 610 euró/tonna volt, 3 százalékkal maradt el a júniusitól.

A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése az augusztus 30-i 730 dollár (USD)/tonnáról ingadozások mellett szeptember 5-ére 747 dollár/tonnára emelkedett, majd 627 dollár/tonnára csökkent szeptember 8-ára – írta cikkében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Fotó: canva.com

A nyerscukor fronthavi jegyzése a vizsgált periódus elején 559 dollár/tonnáról indult, majd az időszak végére 580 dollár/tonnán állapodott meg

Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehér cukor átlagára (821 euró/tonna) 2023 júliusában nem változott lényegesen az előző havihoz képest.

Az Európai Unió a fehér cukor feldolgozói árát adatvédelmi okokból tagországonként nem teheti közzé, ezért a tagországok jelentett adataiból három regionális átlagárat képez, és azt hozza nyilvánosságra.

Júliusban az 1. régió (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Svédország, Szlovákia) átlagára 810 euró/tonna volt, nem változott megfigyelt időszakban.

A 2. régióhoz tartozó meghatározó termelő országok (Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium) átlagára 806 euró/tonna volt, megegyezett az előző havival.

Forrás: AKI

A déli országokat, Bulgáriát, Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot, Portugáliát és Romániát tömörítő 3. régió érte el a legmagasabb átlagárat, 915 euró/tonnát, ami 2 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

Az Európai Bizottság előzetes adatai szerint a közösség cukorimportja a 2022/2023. gazdasági évben 2389 ezer tonna volt augusztus 18-ig, 57 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ugyanekkor a cukorexport 490 ezer tonnát tett ki, 61 százalékkal maradt el az előző évitől.

agrotrend.hu/AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook