Élelmiszergazdaság
Piac
Húsárak Európában
Az uniós tagállamok közül Ausztriában a legdrágább a hús, ahol az uniós átlag csaknem másfélszeresébe kerül, de Luxemburgban, Franciaországban, valamint Hollandiában is jóval az átlag feletti árakkal szembesülnek a fogyasztók. A „sereghajtók” e tekintetben Románia és Bulgária. Magyarországon 25 százalékkal olcsóbbak a húsok mint az uniós átlag.
Fotó: pixabay.com
Mennyibe kerül egy kellemes nyári grillezés Európa-szerte? Ennek járt utána az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat. A húsárakat hasonlította össze az egyes tagállamokban. Az uniós átlagot 100 százaléknak véve vizsgálják az eltéréseket a 27 tagállam, valamint az Egyesült Királyság, Izland, Svájc és Norvégia esetében – írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.
Az alábbi húsféléket vizsgálták: marha-, borjú-, sertés-, bárány-, birka-, kecske-, szárnyashús, valamint belsőségek, csemegeáru és egyéb húskészítmények.
Az uniós tagállamok közül Ausztriában a legdrágább a hús, ahol az uniós átlag csaknem másfélszeresébe kerül, de Luxemburgban, Franciaországban, valamint Hollandiában is jóval az átlag feletti árakkal szembesülnek a húspultoknál a fogyasztók. A „sereghajtók” e tekintetben Románia, és Bulgária, ahol az átlagosnál 37 százalékkal kerül kevesebbe a hús és a húsáru. Magyarországon 24,7 százalékkal maradt el a húsok ára az uniós átlagtól, és a korábbi statisztikákat átböngészve az látszik, hogy ez 2017-ben és 2018-ban is hasonlóan alakult.
Az Eurostat egy másik felmérése szerint 2019-ben az EU 27 tagállamának átlagához képest Magyarországon 15,3 százalékkal volt olcsóbb az élelmiszer. Ebbe a termékcsoportba a húsáru mellett a kenyeret, a gabonaféléket, a tejet, sajtot, tojást, gyümölcsöket, zöldségeket, olajokat és zsírokat, valamint a burgonyát sorolja az unió statisztikai hivatala.
Legdrágább az élelmiszer Svájcban (az Eurostat a statisztikába az EU tagállamok mellett Svájcot, Izlandot és Norvégiát is belefoglalta), ahol az uniós átlagnál mintegy 66 százalékkal kell többet fizetni az alapélelmiszerekért.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) konkrét húsárakat is közöl, ezeket is érdemes áttekinteni.
Néhány húsfajta havi, országos, fogyasztói átlagára forintban
|
MÁRCIUS |
ÁPRILIS |
MÁJUS |
JÚNIUS |
JÚLIUS |
RÖVIDKARAJ |
1810 |
1900 |
1960 |
1910 |
1740 |
SERTÉSCOMB |
1600 |
1630 |
1610 |
1590 |
1510 |
CSIRKEMELLFILÉ |
1460 |
1510 |
1470 |
1470 |
1450 |
GÉPSONKA |
2670 |
2750 |
2770 |
2690 |
2780 |
FORRÁS: KSH |
A Magyar Állattenyésztők Lapjának augusztus 20-23. között a hosszú hétvégi – nem reprezentatív – gyorskörképe szerint a nagy élelmiszermultik a sertéscombot 1600-1800, a sertéstarját 1700-1900, a csirkemell filét 1450, a marhalapockát pedig 2900-3500 forintos kilónkénti áron kínálták. Egy-egy német üzletlánc magyarországi üzleteiben is hasonló árak vannak: a darabolt sertéscomb 1330 forint, a csont nélküli sertéstarja kilója 1500 forint, a grillezéshez előkészített, pácolt csirkemellfilé pedig 1640 forint. Egy Budapest melletti agglomerációs település egyik legnagyobb húsboltjának kínálatából is tájékozódtunk: náluk a sertéscomb 1450 forint, a sertéstarja filé 1600 forint, a marhalapocka pedig 2190 forintba került a hosszú hétvégén kilónként.
agrotrend.hu / MÁSZ