Élelmiszergazdaság

Piac

Gombafonalakból gyártanak „vegán hízott libamájat” Amerikában

Gombafonalak szövedékéből (micélium) készít hízottlibamáj-alternatívát egy The Better Meat Co. nevű kaliforniai cég – tudhatjuk meg a Vegconomist (vegán üzleti magazin) oldaláról.

A gyártó idén tavasszal tervezi bemutatni a terméket, amelynek valószínűsíthetően egy saját fejlesztésű, micélium alapú és Rhizának elnevezett fehérje lesz az elsődleges összetevője.
Paul Shapiro, a The Better Meat Co.  vezérigazgatója szerint a libamáj-imitátum első ízben a vendéglátóipar csatornáin keresztül fog eljutni a fogyasztókhoz.

Fotó: pixabay.com

A jobbára a libatömés kíméletlen módszerével előállított hízott libamáj forgalmazását Európa és Ázsia számos országában már korábban betiltották vagy korlátozták, és a szigorítás lehetősége például New Yorkban és Kaliforniában immár amerikai jogalkotó platformokon is terítékre került. Mi több, az Egyesült Királyság kormánya a növényi alapú húsmásolatok gyártóit konkrétan felkérte, hogy igyekezzenek minél gyorsabban kifejleszteni valamilyen életképes vegán alternatívát az ínyencségre.

Ami azt illeti, a Prime Roots és az Aberyne már rendelkeznek ilyen termékekkel, sőt, egy IntegriCulture nevű, japán startup jóvoltából a közeljövőben már egy sejttenyésztett változat is felbukkanhat a piacon.

 

agrotrend.hu / STORE insider – Zamaróczy Ádám

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés