Élelmiszergazdaság
Fontos a hársméz fogyasztása
Nemcsak kiváló csemege, de isteni az íze is. A hársméz jótékony hatása azonban nem mindenhogy érvényesül.
A hársmézet egész évben fogyaszthatjuk, de ősszel és télen különösen ajánlott. Ilyenkor ugyanis gyakrabban fázhatunk meg, a hársméz pedig kifejezetten jó hatással lehet a légúti betegségekre.
A hársméz a köhögés, torokfájás, hörghurut kiváló ellenszere.
Nem mindegy azonban, hogy milyen formában fogyasztjuk ezt a finomságot. Ha azt gondolnánk, hogy helyesen járunk el, ha a meleg teához adjuk, rossz úton járunk.
Így fogyaszd a hársmézet
A hársméz ugyanis rendkívül zamatos, erős ízű méz, így sem kávéba, sem teába, sem süteményekhez nem javasolt a fogyasztása – áll az Agrármarketing Centrum közleményében.
Ennek ellenére nem szabad félni tőle, hiszen rendkívül egészséges és valóban nagyon finom, érdemes megkóstolni és főleg az őszi–téli napokon gyakran fogyasztani – de mindenképpen magában.
A hársméz azért is különleges, mert a Magyarországon kapható fajtamézek közül ez az egyetlen olyan méz, amely őshonos növényről származik – az ezüstlevelű hársfáról – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
A hársmézet tehát még véletlenül se tegyük teába, de ha mégis mézes teára vágyunk ezeken a borongós, ködös napokon, akkor is tisztában kell lennünk néhány dologgal.
A forró víz hatása a mézre
Bár csábító lehet, hogy azonnal a forró teába tegyük a (még véletlenül sem hárs-) mézet, majd egy takaró alatt töltsük az estét, forró teába sosem szabad mézet tenni, ekkor ugyanis maximum édesítőként funkcionálhat.
A méz tápanyagait és antioxidánsait ugyanis elpusztítja a forró víz. Már 35 fok felett is elkezdenek lebomlani azok az enzimek, amelyek a méz ízét és jótékony hatását adják.
37 foknál már akár több száz összetevője is lebomlik, sőt antimikrobiális tulajdonságainak is búcsút mondhatunk. Minél forróbb a víz, annál többet veszít értékes tápanyagaiból a méz.
agrotrend.hu / beol.hu