Élelmiszergazdaság

Piac

A Nébih és a méhészek közösen védik a magyar mézet

A minőségi magyar méztermelés védelme és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépés érdekében együttműködési megállapodást kötött kedden a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

Létrehozva:

|


fotó: 123rf

A Nébih és az OMME – a vásárlók és a belföldi mézpiac védelme érdekében – egyaránt kiemelten fontosnak tartja a méhészeti szakágazat megerősítését. Így hatékonyabban szűrhetők ki az alacsony minőségű, esetlegesen hamisított import termékek, valamint visszaszoríthatók az illegális, mézhamisítással összefüggő tevékenységek is. 

Az együttműködés kiterjed az ellenőrzési célok közös meghatározására, a vizsgálatokat támogató autentikus magyar mézek adatbázisának kialakítására, valamint a mézminőséggel, a növényvédelemmel és a méh-egészségüggyel kapcsolatos problémák feltárására és megoldásainak elősegítésére. 

A Nébih az OMME-t a magyar méhészek országos érdekképviseleti szervezeteként ismeri el, amely – kiemelt koordináló szereplőként – segíti a hatóságot az ágazatban megjelenő jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételében. 

Az OMME 2005 óta rendszeresen végez mézellenőrzéseket, 2015 őszén kezdte meg a hamisítás elleni vizsgálatait új vizsgálati módszer alkalmazásával. Az eredményekről kapott tájékoztatást követően indított hatósági vizsgálatsorozat alapján valamennyi kifogásolt tétel forgalmazását felfüggesztette a hivatal. 

Nébih emlékeztetett arra, hogy múlt év decemberében az országos főállatorvos adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el minden első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozással szemben, ahol az unión kívülről importálnak mézet. Emellett országszerte fokozott hatósági ellenőrzések is zajlanak. 

A most aláírt együttműködési megállapodástól mindkét szervezet azt reméli, hogy a vizsgálatok a jövőben célzottabbá és még eredményesebbé válnak, ezzel is védve a nagy múltú és minőségi magyarországi méztermelés színvonalát. A dokumentumot a két intézmény képviseletében Oravecz Márton, a Nébih elnöke és Mészáros László, az OMME elnöke írta alá. 
 

agrotrend.hu / mti

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook