Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

A jövőben nem lesznek bambusz-melamin tartalmú termékek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelzése szerint a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított termékeket nem lehet forgalmazni.

A környezettudatosság nevében egyre többen keresik az egyszer használatos, legtöbbször műanyagból készült termékek helyettesítésének alternatíváit. Azonban ezen alternatívák között is vannak olyan termékek, melyek nem teljesen veszélytelenek egészségünkre nézve. Az elmúlt években egyre több olyan élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag és tárgy kerül forgalomba, amelyek műanyagból (általában melaminból) készülnek, és amelyekhez bambuszt és/vagy más „természetes alapú” anyagot adnak. Gyakran ezeken a termékeken a gyártók olyan, sokszor félrevezető leírásokat is feltüntetnek, mint a „biológiailag lebomló”, „környezetbarát” vagy az „organikus”, megtévesztve ezzel a fogyasztókat. Ilyen termékek például a többszöri használatot is lehetővé tevő és az elviteles kávés poharak helyettesítését szolgáló bögrék, de sok gyerekeknek szánt játék étkészlet is.

Ezekkel az anyagokkal kapcsolatban a közelmúltban több bejelentés is érkezett az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztórendszer keretében (RASFF). Az elvégzett tesztek során a melamin és a formaldehid migrációja számos alkalommal jelentősen meghaladta az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendeletben megállapított migrációs határértéket, ami a termék piacról való kivonását vonta maga után. Minden olyan anyagnak, melynek szerkezeti alkotóeleme műanyag, illetve adalékként bambuszt, vagy más hasonló összetevőt tartalmaz, a fent említett rendelet előírásainak kell megfelelnie, valamint csak az engedélyezett anyagok uniós jegyzékében szereplő, a rendelet I. mellékletében felsorolt anyagokat – beleértve az adalékanyagokat – szabad műanyag rétegekben és tárgyakban felhasználni. A bambusz ezen listában nem szerepel.

Mindezekre való tekintettel ezek a termékek jelenleg illegálisan vannak a piacon. Az előírások betartása miatt a NÉBIH kéri, hogy az érintett termékeket a forgalmazók azonnali hatállyal vonják ki a piacról, valamint további behozatalukat szüntessék be. Ez az unió minden tagállamára nézve kötelező, így másik tagállamban való forgalmazás sem lehetséges.

Amennyiben valamely forgalmazó értékesíteni szeretne bambusz és műanyag együttes használatával előállított terméket, akkor a bambusz anyag engedélyezését az Európai Unió Bizottságánál kell kérelmezni (további információk itt találhatók). Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által kötelezően elvégzendő toxikológiai és egyéb vizsgálatok/értékelések eredménye alapján engedélyezett termék felkerül majd a közösségi listára és forgalomba hozható lesz.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés