Agrárpénzek

Piac

Csökkenő, stabilizálódó jegyzések – nehezedő értékesítés

Július második fel a nemzetközi piacokon az árak csökkenését hozta – amit nyertünk június folyamán, azt el is veszett mostanra.

Létrehozva:

|

A héten a párizsi búza jegyzése már nem csökkent tovább, de az elmúlt két hét közel 13-15 EUR/to-s árcsökkenése a betakarítás előrehaladásával, a „normális” betakarítási nyomás eredményeként alakult ki, amit elősegített, hogy a heti vételeken is meglátszott. A legutóbbi fizikai üzletek eredménye is tükrözi, hogy jelentős kínálat van és a további kilátások is jók.

A héten bekövetkezett „stabilizálódás” is inkább annak következménye, hogy a jelentős árcsökkenést követően mérséklődött az eladói nyomás, illetve a héten lehullott jelentős csapadék Németországban megint kételyeket ébresztett a várható termés minőségét és értékesíthetőségét illetően.

A kukorica jegyzése is „padlót fogott”, különösebb oka nem volt a korábbi csökkenésnek, a korábbi tendencia azért is tudott folytatódni, mert az észak-amerikai piacokat is inkább a lefelé menő tendencia jellemezte egészen keddig. Szerdától kezdődött a korrekció vagy talán a trend fordulása. A keddi napon belüli csökkenést azonban egészen péntek délutánig sem sikerült visszafordítani – még mindig mínuszban vagyunk az egy héttel ezelőtti szintekhez képest.

A hazai piacot meghatározó tényező a minőségi különbségek felmérése jegyében telt. A kalászosok betakarítása gyakorlatilag véget ért – néhány területen van még valamennyi hátra, de jórészt már csak néhány ezer hektár. Az átlaghozam a vártnál valamelyest jobb lett – szerintem-, a betakarítás előtt még a többség a csökkenő termést várta, de a rendelkezésre álló adatok alapján nem sokban térünk el a sokéves átlagtól. Minden adat az adatközlők pontosságától függ, de mivel nincs más forrás, így a NAK felmérése és a Gabonaszövetség közlése alapján lévő információkat tudjuk használni.

Ezek alapján azt várhatjuk, hogy

a mennyiség ugyan rendben lesz, de a minőség megoszlása nehezebben ítélhető meg.

Más forrásokból is értesülhettünk arról, hogy az ország nagyobb részén a magas fehérjetartalom mellett magas csökkent értékű szemtartalommal is kell számolni.

Az eddigi információk alapján a malmi minőség biztosított bőven, de jelentős arány lesz az euro kategóriába tartozó mennyiség is.

Az árakat is ez határozza meg, az elmúlt napokban a magas minőségű tételekért – minumum 13,5 % fehérjetartalom fölöttiekért – már prémium is elérhető, 45.000,-Ft/to telephelyi árakat is hallottam. A normál ’malmi búza’ tételekért is már 43.000,- Ft/to-s ár kezd kialakulni, míg az euro minőségért még ez nem érhető el. Úgy látom, ebből van a legtöbb és ezt a minőséget keresi leginkább az exportpiac is.

Nem reális magasabb ár várása az export piacokon bekövetkezett árcsökkenés miatt, de a pillanatnyi kereslet is lassult, érezni, hogy a főbb vevők fedezték magukat akár szeptember végéig is.

A hazai búza átlaghozamokat mutatja az alábbi ábra a hét elejei állapot alapján:

Az egyéb termékek közül az olajosmagvak piaca inkább tartott volt – a szójabab jegyzése Chicago-ban tartott volt, ismételten 10 USD/bushel fölötti szinten áll.

Az árak alakulását EUR-ban tüntettem fel, hogy jobban összehasonlítható legyen a repce európai jegyzésével. A mostani piaci helyzetet az EUR és a USD közötti árfolyamváltozás is jelentősen meghatározza – leginkább kiszámíthatatlanná teszi.

A további mozgásokat itt is az időjárás eredményezte termésalakulás határozza majd meg, egyelőre inkább a tartott tendencia vagyis a kivárás volt jellemző.

agrotrend.hu / BG.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook