Agrárpiac

Piac

Végre elindult az export is, de törékenynek tűnik a drágulás dinnyefronton

A rossz szezonkezdet után ismét magára találhat a hazai dinnyepiac. Az élénkülő keresletnek köszönhetően néhány forinttal emelkedtek a felvásárlási árak. A túl korai áruházi akció hatásait azonban így is magán viseli az idény, a gazdálkodók egy része biztosan veszteséggel zárja az évet.

Létrehozva:

|

A külföldi felvásárlók kis késéssel kezdtek érdeklődni az idén a magyar görögdinnye iránt. Ennek oka, hogy a déli országok hosszabb ideig tudták ellátni a boltokat a megszokottnál, így amikor megjelent a magyar áru a kínálatban, még bőséggel volt a piacon görög és olasz dinnye.

fotó:Pixabay

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a Magyar Időknek elmondta: az idény minden eddiginél alacsonyabb felvásárlási árakkal indult. Békés megyében a termelők 20-25 forintos nettó árat kaptak a görögdinnye kilójáért. Ez a szakember szerint mélyen az önköltségi szint alatt van.

Az elmúlt pár napban – főként az export miatt növekvő kereslet hatására – néhány forintot már emelkedtek az árak. Az egyelőre törékenynek tűnő drágulásnak ugyan örülnek a gazdálkodók, az árak azonban még így sem érik el azt a szintet, ami mellett nyereséget tudnának elkönyvelni a termelők. Sokan ezért úgy döntöttek, hogy a felvásárlók helyett maguk viszik vásárra az árut, így a korábbinál több görögdinnye jelent meg hirtelen a nagybani piacok kínálatában. Ez a szakember szerint nem járt újabb áreséssel, a túlkínálat miatt azonban a megszokottnál nehezebb eladni a terméket.

A szezon sorsát minden bizonnyal a Tesco július eleji akciója pecsételte meg. Göcző Mátyás szerint az idény elején meghirdetett 99 forintos fogyasztói árat semmi sem indokolta, a piacon ugyanis akkor még nem volt túlkínálat a magyar dinnyéből. Az áruházi akciónak azonnali következményei lettek: a felvásárlók egy-két napon belül 15 forinttal csökkentették az átvételi árakat.

Az ideális az lett volna, ha július közepéig az általunk is elfogadottnak tartott 129 forintos szint közelében tudjuk tartani a fogyasztói árakat, ezt követően már kiegyeztünk volna az olcsóbb dinnyével is, hiszen akkorra már nagyobb mennyiség volt a piacon a magyar áruból

– emelte ki. A szakember szerint a túl korán jött akció miatt a termelők jelentős bevételtől estek el, amit a mostani enyhe drágulás sem tud kompenzálni.

Nem csak az árakban, a keresletben is szerencsétlenül alakult a szezonkezdet. Mivel az export nem kezdődött időben, a békési termelők egy része nem tudta eladni a termést. – Abban az időszakban, amikor a legtöbb dinnye termett a térségben, a kereslet sajnos nem volt kielégítő. Így volt olyan terület, ahol túlérett a termés, vagy a napégés miatt nem lehetett eladni a piacon – jegyezte meg a szakember. A megyében lévő kisebb dinnyeföldeken már végeztek a betakarítással a gazdák, a nagyobb ültetvényekről azonban még néhány hétig biztosan jó minőségű áru kerülhet a boltokba.

– Azok a termelők, akik nagyobb területen gazdálkodnak, az idényt pedig a fajtaválasztással és az ültetési sorrenddel is igyekeztek kitolni, még néhány hétig biztosan el tudják látni a piacot jó minőségű áruval – mondta Göcző Mátyás.

fotó:MTI

Békés megye mellett az ország más részein is folyamatban van a betakarítás. Általában a nyírségi térségben indul legkésőbb a szezon, a korszerű technológiával, palántás ültetéssel dolgozó gazdák már ott is szedik a dinnyét.

Göcző Mátyás szerint a belpiaci kereslettel az idén sincs gond, a meleg időjárás és a promóciós kampány is jótékony hatással volt a keresletre, amelyet az Agrármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztériummal együtt az idén is elindított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

fotó: AMC

Hazai görögdinnyét kóstolhattak a fonyódligeti és a zánkai Erzsébet-tábor lakói a "Nyár, dinnye, szeletem" fogyasztásösztönző kampány jegyében. A fonyódligeti Erzsébet-táborban nyaraló 915 gyermek és a Zánkán pihenő 1578 táborlakó együtt összesen 4000 kg dinnyét csemegézhetett az akció keretében.  – Az Agrármarketing Centrum lehetőleg minél fiatalabb korban szeretné megismertetni és megszerettetni az ízletes magyar gyümölcs- és zöldségféléket, s ezen belül a hazánkban termesztett 11 dinnyefajtát is a gyermekekkel – emelte ki Daróczi László, az AMC ügyvezetője az akció kapcsán.

Az augusztus 20-ig tartó dinnyekóstoltatásokkal az éves dinnyefogyasztás mértékét kívánják megemelni a szervezők, várhatóan jó eséllyel, hiszen 2016-ban, 1 hónap alatt a bevásárlóközpontokban átlagosan, a kampány által elért területeken 20%-kal nőtt a dinnyék iránti kereslet.

fotó:Pixabay

Az egy főre jutó magyar fogyasztás átlagosan évi 13-15 kilogrammot tesz ki, ami az idén tovább emelkedhet. Az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz az idei görögdinnyetermés, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható.

agrotrend.hu / magyaridok.hu, AMC

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook