Agrárpiac

Piac

Rekordmagasan a becsődölt gazdaságok száma Dániában

Huszonkét éve nem látott szintre nőtt a fizetésképtelenséget jelentő agrárgazdaságok száma Dániában. A tartósan alacsony felvásárlási árak miatt folytatódik a csődhullám.

Létrehozva:

|

A dán agrárszektort is megviseli a mostani válság. Egy éven belül utoljára 1994 augusztusában regisztráltak ilyen nagy számban fizetésképtelenséget – állapította meg Klaus Kaiser, a helyi mezőgazdasági kutatóközpont, a Seges vezető közgazdásza.

A Landbrugs Avisen szaklap a mezőgazdasági kutatóközpont (Seges) megfelelő adataira hivatkozva arról számolt be, hogy áprilisban 26 vállalat, márciusban pedig 31 vált fizetésképtelenné. A 2015 májusa és 2016 áprilisa között összesen 197 csődeljárás indult.

A gazdasági szakember szerint a jelenlegi üzembezárási hullámot a fontos mezőgazdasági termékek tartósan alacsony árai okozták. Mivel ezen a területen átmenetileg nincs kilátás trendváltozásra, és a tejárak toávbbi csökkenése várhatóan még most fog megjelenni a gazdálkodók mérlegeiben, a fizetésképtelenné váló gazdaságok száma – elsősorban a tejágazatban -, hasonlóan magas szinten marad – nyilatkozta Kaiser.

 

agrotrend.hu/raiffesen.com

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook