Agrárpiac
Piac
A zöldség-gyümölcs feldolgozás a magyar élelmiszertermelés 8-10 százalékát adja
A zöldség-gyümölcs feldolgozás a magyar élelmiszertermelés 8-10 százalékát adja; a zöldség-gyümölcs fogyasztásnak 55-65 százaléka feldolgozott termék – mondta a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke csütörtökön Budapesten
Cseh László az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága kertészeti albizottságának ülésén ismertette: a feldolgozott nyersanyag értéke évente 70-72 milliárd forint, a termékkibocsátásé eléri a 155-160 milliárd forintot.
Az iparágban működő cégek termékeik 50-90 százalékát külföldön értékesítik. Az export értéke évi 380-400 millió euró (mintegy 114-120 milliárd forint).
Az elmúlt 10 évben a hűtő- és konzervipar kibocsátása csökkent: a hűtőipar éves termelési mennyisége 190-195 ezer tonnáról 165-170 ezer tonnára, a konzerviparé 450-500 ezerről 420-450 ezer tonnára mérséklődőtt 2005 és 2015 között – mondta Cseh László.
agrotrend.hu/MTI