Agrárpiac

Piac

Mérsékelt növekedés várható az őszi búza termőterületében

Az északi féltekén hamarosan befejeződik a 2018/2019. gazdasági évi termést adó őszi búza vetése.

Létrehozva:

|

A búzatermelésben világelső Európai Unióban a franciaországi Tallage szakértői az őszi búza termőterületének mérsékelt növekedésére számítanak, 23,8 millió hektáron kerülhet a földbe a vetőmag – írja jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint előreláthatóan 966 ezer hektárt foglalhat el a növény az új idényben, amelynek 97 százalékán végeztek a gazdák a vetéssel 2017. november 6-ig.

Az USA-ban az agrárminisztérium adatai szerint (USDA) az terület 91 százalékán került a földbe az őszibúza-vetőmag 2017. november 5-ig. Ukrajnában az őszi búzát 6,8 millió hektáron, a tervezett terület 95 százalékán vetették el a gazdák november 2-ig. Eközben a világ vezető búzaexportőrénél, Oroszországban a termelők 16,7 millió hektáron (96 százalék) végeztek az őszi növények, köztük a búza vetésével.

A világ búzamérlege

a) Előzetes adat b) Előrejelzés – Forrás: USDA, IGC, Tallage

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búzát 156 dollár (USD)/tonna szinten jegyezték a legközelebbi lejáratra vonatkozóan november első napjaiban. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 160–165 euró/tonna tartományban ingadozott a termény fronthavi jegyzése ezalatt.

Magyarországon átlagosan 45-47 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési, 43-45 ezer forint/tonna áron a takarmánybúzával október második felében az AKI PÁIR adatai szerint.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook