Agrárpiac

Piac

Megélénkültek a magyar-kínai kapcsolatok

Kína baráti országnak tekinti Magyarországot és fontos stratégiai partnernek Közép-Kelet-Európában.

A kormányzat keleti nyitás politikájának köszönhetően megélénkültek a magyar-kínai kapcsolatok – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szlovéniai Gornja Radgonán.

A miniszter, aki részt vett a szlovéniai AGRA nemzetközi vásáron és kétoldalú megbeszélést folytatott Han Csang-fu kínai mezőgazdasági miniszterrel, kifejtette:

Magyarországnak az a szándéka, hogy központi elhelyezkedését kihasználva egyfajta logisztikai központja legyen a régió és Kína közötti kereskedelmi áruforgalomnak, amelyet megerősítenek a közelmúltban elhatározott infrastrukturális fejlesztések,

mint a Budapest-Belgrád vasútvonal. "A keleti nyitás politikája és a kínai Egy övezet, egy út program összhangban van egymással, amelybe beleilleszkedik a Budapest-Belgrád vasútvonal és logisztikai központ" – hangsúlyozta. Mint mondta: Kína baráti országnak tekinti Magyarországot és fontos stratégiai partnernek Közép-Kelet-Európában.

Az elmúlt hat évben exportunk nyolcszorosára nőtt Kínával, 67 millió euró értékben szállítottunk többek között agráripari-termékeket, például borokat, mintegy 11 ezer hektolitert. Kína a negyedik legnagyobb borfelvevő piacunk – részletezte a tárcavezető, majd hozzátette:

Magyarország rendelkezik a közép-európai országok közül a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.

Fazekas Sándor közölte: összességében Kína Magyarország tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé lépett elő. A teljes export meghaladta az 500 milliárd forintot, ebben pedig a mezőgazdaság és élelmiszeripar is fontos szerepet töltött be. A miniszter úgy vélte: a fejlődés egyik lehetősége az internetes, úgynevezett e-kereskedelem, amely egyre inkább terjed Kínában is, és ami az áruk közvetlen, versenyképes áron történő értékesítését teszi lehetővé, ezért ennek fejlesztésében mindkét ország érdekelt.

A magyar miniszter kínai kollégája meghívására szeptember közepén egy kiállításra és konferenciára utazik Kínába, ahol magyar kiállítók is be tudnak majd mutatkozni.

Fazekas Sándor az AGRA nemzetközi vásárral kapcsolatban elmondta: Magyarország az egyik legnagyobb kiállító ezen a vásáron, hiszen Szlovénia jelentős partnerünk, egyben baráti szomszédos ország. Mintegy húsz cég és egyéni vállalkozás mutatja be termékeit: vetőmagtisztítókat, magtisztítókat, mezőgazdasági gépeket, pálinkafőzőt és mini malmokat. Különböző üzemszervezési módszereket kifejlesztő cégek is részt vesznek a kiállításon – mondta a miniszter. Az idei, 55. AGRA nemzetközi vásárnak Kína a díszvendége.

agrotrend.hu / MTI, FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook