Agrárpénzek

Piac

Pályázat segíti hamarosan a vadgazdálkodást

A pályázók november végéig nyújthatják be, 50 százalékos önrész mellett igényüket a megyei kamarákhoz, és a döntést követően, a jövő év márciusában a kifizetések is megkezdődhetnek.

Létrehozva:

|

A hatályos vadászati törvény egyszerre szolgálja a vadászok, az agrárgazdálkodók és a természetvédők érdekeit – hangzott el a 25. Magyar Vadásznap megnyitóján. A vadászkamara közölte hamarosan 650 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésre a vadgazdálkodás segítésére.

fotó:Pixabay

Az Európai Unió legjobb vadászati törvényének nevezte a hatályban lévő jogszabályokat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a megnyitó ünnepségén, Mezőberényben.

Az új fegyvertörvény igazodik a való élethez, és kiküszöbölte a korábbi nem életszerű gyakorlatot például a vadászfegyverek szállítására, vagy azok árusítására vonatkozóan. Az új vadászati törvény részleteiről szólva kiemelte, hogy

egy-egy vadásztársaság immár minimum háromezer hektár területen gazdálkodhat és húsz évre kötheti meg a haszonbérleti szerződést.

A földtulajdonosok és a társaságok viszonyát korrektnek nevezete, hiszen a tulajdonosok dönthetik el, hogy kivel állapodnak meg az adott terület hasznosításáról. A vadászkamara gazdálkodásának stabilitását erősíti az új kamarai törvény is, amelynek értelmében

a vadászjegy-értékesítés bevételének száz százaléka helyben marad, sőt a külföldi vadászok által befizetett teljes összeg is.

A megnövekedett bevételeket a társaságok és a kamara élőhelyfejlesztésre fordíthatja.

A megnyitón Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke elmondta, az új kamrai törvény eredményeképpen a támogatásuk elérte az évi kétmilliárd forintot, ami a korábbiak négyszerese. Ennek a forrásnak a fele a megyékhez kerül, míg a fennmaradó részből finanszírozzák, egyebek mellett a kiemelt programokat.

Példaként említette, hogy

rövidesen 650 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésre a vadgazdálkodás segítésére.

A pályázók 2017 november végéig nyújthatják be, 50 százalékos önrész mellett igényüket a megyei kamarákhoz, és a döntést követően, a jövő év márciusában a kifizetések is megkezdődhetnek.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook