Agrárpiac

Lejtmenetben a karfiol ára

A decemberi árcsúcsot követően januárban még mindig drága volt a zöldségféle egész Európában, azóta viszont lényegesen bővült a kínálat.

Európában a karfiol áralakulása megfelel a korábbi évek trendjeinek azzal a különbséggel, hogy az idei évben sokkal hamarabb következett be az az árcsökkenés, ami az előző szezonokban március környékén szokott megjelenni.

Forrás: pxhere.com

Lengyelországban a Spanyolországból, Olaszországból és Franciaországból importált karfiol jelenlegi nagybani árai jellemzően a 6,00-8,00 PLN/db (540-720 Ft/db) közötti sávban mozognak. Ez jelentősen, csaknem 50%-kal alacsonyabb árszint, mint 2023. december végén, és a tavalyi év februárjához képest is több, mint 40%-kal olcsóbb az áru. A 2023-as évben igen komoly ellátási problémák voltak az európai karfiolpiacon, ezért az árak az egekbe szöktek, de a korábbi évek áraihoz képest a jelenlegi 7,00 PLN/db (630 Ft/db) átlagár is magasnak számít: a 2014-2022 közötti időszakban február közepe táján az átlagárak 4,75-5,00 PLN/db (430-450 Ft/db) között alakultak. A tavalyi szezon óta az európai téli karfiolpiac árviszonyai egyértelműen megváltoztak, és ezt a válságot az időjárási és vízellátottsági problémák okozzák, különösen Spanyolországban.

Február közepére az európai piacok úgy tűnik, kilábaltak a kínálati válságból, és egyre több karfiol jelenik meg a boltokban. Sőt, a kereslet is visszaesett, ami már oda vezetett, hogy jelentős árengedményekkel kínálták eladásra a zöldséget. Spanyolországban, a karfioltermesztés szívének számító Murcia körzetében az aukciós árak január második felében még jellemzően 1,40 euró/db (545 Ft/db) felettiek voltak, ám a február 15-i jegyzéseknél a 0,3-0,5 euró/db (115-195 Ft/db) közötti ársáv dominált.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook