Agrárpiac

Megtorpant a sárgarépa drágulása

Az utóbbi 10 év legkisebb termése ellenére csökkenni kezdett a sárgarépa ára a lengyel nagybani piacokon, lássuk ennek okait!

Lengyelországban már a szezon kezdetétől fogva tudni lehetett, hogy a sárgarépa nem lesz olcsó. Ezeket a várakozásokat támasztották alá a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) termés-előrejelzései, amelyek 578 ezer tonnás országos mennyiségről számoltak be. Mint az alábbi grafikonon látható, ez nem csak a tavalyinál kevesebb (42 ezer tonnával, azaz majdnem 7%-kal), hanem az utóbbi 10 év legkisebb termése.

És mégis, a sárgarépa nagybani árának alakulása egészen sokáig, november végéig mintha nem vett volna tudomást ezekről a várakozásokról. A mosott, zsákos kiszerelésű áru november végéig olcsóbb volt, mint néhány korábbi évben. Decemberben aztán mintha kilőtt volna az ár: rakétasebességgel kezdett növekedni, és már a hónap közepére a két és félszeresére ugrott. A növekedés az ünnepek alatti megtorpanást leszámítva folyamatosnak tűnt.

Forrás: pxhere.com

Egészen mostanáig. Február közepén a lengyel nagybani piacokon a sárgarépa átlagára váratlanul csökkenni kezdett, és egy nagyjából 10% körüli eséssel a 2-2,7 PLN/kg (180-245 Ft/kg) közötti sávban alakult. Ez még mindig magasabb ugyan, mint a korábbi években, de piaci szakértők szerint semmi esély arra, hogy ez az árzuhanás a következő hetekben megálljon.

A csökkenő ártrendnek több oka is van az elemzők szerint. Az egyik a tavaszias időjárás, ami visszavetette a keresletet, ami már hetek óta kifejezetten gyengének mondható. A keresleti mellett a kínálati oldalon is nyomás jelent meg, mivel az árcsökkenés kezdetekor hirtelen megnőtt azoknak a száma, akik eladásra kínálták portékájukat, hogy még viszonylag magas áron adjanak túl a terményen – viszont így egyszerre sok tétel jelent meg az amúgy is kínálati piacon, ami tovább csökkentette az árakat. És ott van még az import is, ami már decemberben nagy lendületet vett: az év utolsó hónapjában kétszer annyi sárgarépa érkezett Lengyelországba, mint a korábbi években. Nőtt a holland exportőrök hajlandósága is az alacsonyabb árak felé, mivel nagy mennyiségben rendelkeznek nem túl fényes minőségű tételekkel, és ezeket rosszabb tárolhatóságuk miatt jó lenne minél hamarabb értékesíteni (a szép sárgarépa viszont Hollandiában is drága, mert alig van belőle). És egyelőre biztosat nem lehet állítani a spanyol termésről, de az előzetes állományfelmérések szerint a tavalyi évvel ellentétben idén igen jók a kilátások.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés