Agrárpiac

Egyre olcsóbb a petrezselyem

Most jelentek meg a piacokon a tárolásra kevéssé alkalmas, rosszabb minőségű tételek, ezért az áresés csak átmeneti lesz.

Tavaly ősszel még úgy tűnt, hogy a gyökérpetrezselyem árának alakulása követi az előző évek trendjeit, és a szokásos “téli álomra” vonul valahol a 3-4 PLN/kg (270-360 Ft/kg) közötti tartományban. November legvégén azonban igen hirtelen, alig két hét alatt 110%-kal drágultak a tételek, és a 6 PLN/kg (540 Ft/kg) határt is átlépték, majd az árszint egészen február elejéig itt is maradt. Ekkor úgy tűnt, hogy megismétlődhetnek az alábbi ábrán sárga színnel jelzett, történelmi rekordárakat hozó 2018/2019-es szezon eseményei, amit a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) igen rossz belföldi termésadatai is alátámasztottak.

Forrás: pxhere.com

Február 7-én volt ugyan egy átmeneti drágulás, de onnantól kezdve a petrezselyem ára folyamatosan csökken a nagybani piacokon, és jelenleg a mosott, zacskózott tételek az 5,00-6,00 PLN/kg (450-540 Ft/kg) sávban mozognak. Ez még mindig jóval magasabb ugyan, mint egy átlagos évben, de már nem fenyeget a 2018/2019-es trend megjelenésének veszélye.

Mi történt hát a petrezselyem árával, mitől szakadt meg a dinamikus árnövekedés?

A válasz viszonylag egyszerű: minőségi problémák miatt. A decemberi kemény fagyok ugyanis a termés nagy részét még a földeken kapták el, így a tételek nagy része huzamosabb ideig történő tárolásra alkalmatlanná vált (ugyanez látható a sárgarépa esetében is). Akinek most nagyobb készletei vannak, megpróbálja gyorsan eladni, akár alacsonyabb áron is, akinek pedig szép, sokáig tárolható áruja van, egyáltalán nem akarja piacra dobni, mert március környékén a petrezselyem ára amúgy is emelkedni szokott, és a GUS által prognosztizált kisebb termés is a drágulás irányába mutat.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook