Agrárpiac

Piac

Látszik a keleti nyitás hatása az agrárexportban

A teljes agrárkivitel 14 százalékkal nőtt, az aktívum 30 százalékkal haladta meg az első fél évben a tavaly azonos időszakit.

Létrehozva:

|

A Kínába irányuló sertéshús kivitel például a másfélszeresére bővült, és a távol-keleti ország vált a magyar borok negyedik legfontosabb felvevő piacává – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, hogy nemrég nyílt meg a lehetőség a Kínába irányuló búza- és lóexportra, és

folyamatban van a tej- és tejtermékekre vonatkozó akkreditácó is.

A miniszter megjegyezte, hogy a térség országai közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékre szóló akkreditációval a kínai piacra, és

tárgyalások folynak arról, hogy Magyarország a régió Kínába irányuló élelmiszerexportjának egyfajta logisztikai bázisa legyen.

A teljes agrárkivitel 14 százalékkal nőtt, az aktívum 30 százalékkal haladta meg az első fél évben a tavaly azonos időszakit. A kukorica kivitel 2 millió tonna volt, másfélszerese az egy évvel korábbinak, a kukoricaexport nagy része Romániába és Olaszországba irányult.

Augusztus közepén 14, Magyarországon tenyésztett versenylovat szállítottak Kínába, közvetlenül a Liszt Ferenc repülőtérről – tájékoztatott közleményében az agrártárca.

A távol-keleti országba irányuló magyar ló export – a Földművelésügyi Minisztérium több mint hat éves egyeztető és egy éves előkészítő munkája nyomán – tavaly indult be, s az első szállítmányt, amely 9 magyar tenyész- és versenylóból állt, 2016 februárjában még a frankfurti repülőtérről indították útra.

A megvalósult kínai élőállat-export a hazai lóágazat szempontjából kiemelkedő siker, ami egyben a magas színvonalú magyar lótenyésztés és az állategészségügyi szolgálat elismerését is jelenti.

Kínában jelentős az érdeklődés a magyar lovak iránt, ezért az első sikeres szállítások után újabb, már nagyobb mennyiségű vásárlási igény várható.

A lovaglás és a lovassportok Kínában is egyre népszerűbbek, jelenleg több mint 300 lovasklub működik, és a privát lótulajdonosok száma is folyamatosan nő. A sport- és tenyésztési célú lovak iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan nőtt a világ legnépesebb országában. Így ma már évente több mint félmillió kínai lovagol rendszeresen.

A sport- és tenyésztési célú lovak exportjának engedélyezése új lökést adhat a magyar lovaskultúrának. Nemcsak az élő állatok kereskedelmében hozhat fellendülést, de több új lehetőség is nyílik a lovaskultúra minden ágában, így a tenyésztők, a trénerek, a lószerszámot és lófelszerelést gyártó cégek, valamint a takarmányforgalmazók is új piacra léphetnek Kínában.

agrotrend.hu / MTI,FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook