Agrárpiac

Piac

Így alakulhat a marhahústermelés az EU-ban

Az Európai Bizottság októberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint az Európai Unió marhahústermelése várhatóan csaknem 7,7 millió tonna körül alakul 2015-ben, 1,8 százalékkal emelkedik az előző évi mennyiséghez képest.


fotó:123rf

A projekció szerint a marhahús kibocsátása 2016-ban előreláthatóan meg fogja haladni a 7,7 millió tonnát. Az EU–13 tagországokban 7 százalék feletti lehet a termelés növekedése 2015-ben. Az EU marhahústermelése 3,4 százalékkal bővült az év első félévében az egy évvel korábbihoz képest, az EU–13 tagországok esetében 9,4 százalékkal emelkedett. A növekedés főként a tejhasznú állományok levágásából származott, ami az alacsony tejárral és a tejtermelési rendszer folyamatban lévő átalakításával magyarázható. 

Az említett termelésbővülés Magyarországon, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Litvániában és Romániában volt a legmagasabb. Az EU–15 tagországokban a tehenek és az üszők vágása csökkent, míg a tejelő állomány létszáma nőtt 2015 első félévében, főként Írországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban. Az EU–28 219 ezer tonna marhahúst exportálhat az idén és 226 ezer tonnát 2016-ban. Az év első hat hónapjában a marhahúskivitel 3 százalékkal maradt el a múlt év azonos időszakának volumenétől, mivel abban az időszakban Oroszország még jelentős mennyiségű marhahúst vásárolt az uniós piacról. 

Az EU élőszarvasmarha-exportja 39 százalékkal nőtt, amire hatással volt a törökországi piac újranyitása. Az unió marhahúsimportja a 2014. évi mennyiségnél 2 százalékkal lehet kevesebb (301 ezer tonna) 2015-ben, míg 304 ezer tonnára bővülhet 2016-ban. 

A közösség marhahúsfogyasztása a kibocsátás növekedésével párhuzamosan és hasonló mértékben emelkedhet 2015-ben és a következő évben egyaránt. Az EU-ban a marhahús egy főre jutó fogyasztása 10,7 kilogramm körül várható idén és 2016-ban.

agrotrend.hu / AKI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés