Agrárpiac

Piac

Idén is magyar bárányokat akarnak húsvétra enni az olaszok

A 16-27 kilogrammos állatokra folyamatos a kereslet, túlnyomórészt olasz kereskedők vásárolják a magyar bárányokat.

Létrehozva:

|

Zökkenőmentes a magyar húsvéti bárányok kivitele, a 16-27 kilogrammos állatokra folyamatos a kereslet, túlnyomórészt olasz kereskedők vásárolják – mondta el a Magyar Időknek Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója.

A kilogrammonkénti bárányárak már februárban 50, a húsvéti szezonban pedig 100 forinttal voltak alacsonyabbak a karácsonyinál: a 20-24 kilogrammos kategóriában 850-950 forint, míg a 16-20 kilogrammosban csaknem 1000 forint a kilogrammonkénti ár. Szakértők szerint a bárányok eladásából évente mintegy tízmilliárd forintnyi bevétel származik.

Hajduk Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kérődzőknél tapasztalt kéknyelv-betegség mennyiségi szempontból érdemben nem befolyásolta az idei húsvéti szezont, és most is mintegy 150-220 ezer állatot visznek ki, ami az éves báránykivitel harmadát jelenti. A végeleges számot azonban csak később lehet majd tudni – tette hozzá.

A hazai vágóbárányok száma egyébként évi mintegy 600-650 ezerre rúg. Hajduk Péter megjegyezte, hogy a támogatások hatására az elmúlt 3-4 évben 40-50 ezres bővüléssel növekedésnek indult a magyarországi anyajuhállomány, amely mostanra már 960-980 ezer egyedre nőtt.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook