Agrárpiac

Piac

A terméktanács 150-160 forintos meggy felvásárlási árat tartana idén reálisnak

Az idén közepes, jó termés várható meggyből, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) 150-160 forintos felvásárlási árat tartana reálisnak – mondta Csizmadia György, a szervezet alelnöke az M1 aktuális csatornának.

Létrehozva:

|

A szakembert annak kapcsán kérdezte a csatorna, hogy nemrég bejelentették: a FruitVeB és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termés- és árprognózis rendszert hoz létre.

Az alelnök elmondta: a 80 ezer tonnás magyar meggytermés adja az európai termés közel 30 százalékát, ebből készül az extra minőségű üvegmeggy (meggybefőtt), aminek a piacát Magyarország már 50-60 százalékban uralja.

A magyar piacon az elmúlt nyolc-tíz évben igen széles sávban, 60 és 240 forint között ingadozott a meggy ára. Mivel Magyarország lép be elsőként az európai meggypiacra, nagyok a spekulációs várakozások, amelyek hol le-, hol felnyomják az árakat, ami senkinek nem jó – jegyezte meg. Az alelnök szerint a termésre vonatkozó spekulációt reális keretek között kellene tartani.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook