Agrárpiac

Piac

Brexit: lépések az uniós agráriumban

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való tervezett kilépésének mezőgazdasági szektorra gyakorolt hatásait, illetve a piaci válság aktuális helyzetét rendkívüli elnökségi ülésen vitatta meg a COPA (Európai Farmerek Szövetsége) július 15-én.

Létrehozva:

|

A rendkívüli elnökségi ülésen – melyen Kis Miklós Zsolt, a COPA alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke is részt vett – megállapították, hogy a Brexit több szempontból is befolyásolni fogja a kereskedelmi ügyeket. Egyebek közt olyan lehetséges problémák merülnek fel, mint a vámtarifák újratárgyalása a WTO-n belül, az EU és az Egyesült Királyság közötti nem vámjellegű akadályokkal kapcsolatos ügyek tisztázása, valamint az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokra gyakorolt hatások.

A piaci helyzettel kapcsolatosan a COPA elnöke ismertette az Európai Bizottság lehetséges új pénzügyi csomagját, melyről hivatalos tájékoztató a Mezőgazdasági és Halászati Tanács következő ülésén várható. A lehetséges új uniós csomag két komponensből állna: támogatás tejtermelés csökkentésére/befagyasztására, illetve úgynevezett nemzeti borítékok alkalmazása. További horizontális intézkedések is várhatóak, például a területalapú támogatások előlegeinek kifizetése.

A COPA rendkívüli elnökségi ülésén a tagok többsége európai szintű megoldást sürgetett, illetve az újabb pénzügyi támogatás tekintetében a gyorsaságot tartják a legfontosabbnak – a likviditási problémák gyors kezelése érdekében. A COPA-COGECA álláspontja a témában, hogy a 222. cikkely alkalmazása pozitív, de ehhez pénzügyi ösztönzésre van szükség.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook