Agrárpiac

Piac

Beállni az áfasorba: nem áll meg a csökkentés

A baromfihús, a friss tej és a tojás után az áfamérséklés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt, de a kenyeret is.

Létrehozva:

|

A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének része – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével.

A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra – fotó: pixabay.com

Nagy István államtitkár az eseményen hangsúlyozta: a tavalyi áfacsökkentés hatásával a termelők, a kereskedők és a vásárlók is elégedettek voltak. A sertéságazat éppen válságban volt, amikor az áfacsökkenés bekövetkezett, aminek hatására emelkedett a sertés tőkehús fogyasztása és a felvásárlási árak, stabilizálódott a sertéstenyésztők helyzete.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint a mostani lépés korrigálta azt a versenyelőnyt, ami tavaly bekövetkezett a sertés tőkehús javára.

A magyar fogyasztók évente mintegy 150-160 liter tejnek megfelelő tejterméket fogyasztanak átlagosan. Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaköz Szervezet és Terméktanács elnöke hangsúlyozta: a szakmaközi szervezet korábbi javaslata a fogyasztói tejek – a friss, az ESL és az UHT – áfacsökkentésére vonatkozott, amiből most a friss tej áfája mérséklődött. Az elfogyasztott tej mennyiségének csak mintegy 20 százaléka a friss tej, a fennmaradó 80 pedig az ESL és az UHT kategóriába tartozik. Ezért lenne fontos ezek áfacsökkentése is, az idén vagy jövőre. Emellett a terméktanács szorgalmazza még a túró és tejföl áfájának a csökkentését is, mivel ezeket gyakorlatilag kizárólag magyar alapanyagból állítják elő.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook