Agrárpiac

Piac

A készletekkel nem lesz gond aratáskor, az áraknál bezavar az amerikai-kínai kereskedelmi háború

Az egy évvel ezelőttihez képest a világpiacon és Magyarországon is emelkedtek a búza- és a kukoricaárak. Az amerikai szójára kivetett kínai importvám ugyan árcsökkenést hozott, de a szakértők – a hazai kukoricafeldolgozó ipar bővülése és a készletek apadása miatt – az árak további szilárdulását várják.

Létrehozva:

|

A világpiaci nyersanyagár-emelkedés előbb-utóbb még feljebb viszi a gabonaárakat – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavaly márciusi időszakhoz képest minden jelentős árutőzsdén és a magyar fizikai piacon is emelkedtek a terményárak.

A világpiacon azonban azt követően, hogy Kína 25 százalékos vámot vetett ki az USA-ból érkező szójababra, e hét szerdán némi gellert kapott az áremelkedés – emlékeztetett Petőházi Tamás.

Mivel Kína rászorul az amerikai szójára, a kínai takarmányiparra és sertéshizlalásra is súlyos hatással lesz a szójaimport korlátozása – vélik szakértők. Így az európai sertések versenyképesebbé válnak, ami közvetve a magyar takarmány- és kukoricapiacra is jó hatással lehet.

A GOSZ-elnök szerint tavaly a 2016-osnál 2 millió tonnával kevesebb kukorica termett, ennek felhasználása biztosítva van, a készletek nem zavarják az idei termést.

fotó:MTI

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gabonapiaci jelentése március végi adatok alapján éves szinten 3-7 százalékos áremelkedést jelez.

A chicagói árutőzsdén a búza fronthavi jegyzése tonnánként 165–170 dollár volt március második felében, szemben a tavaly ilyenkor mért 155-160 dollárral. A magyar fizikai piacon átlagosan 47 ezer forintot fizettek – áfa és szállítási költség nélkül – a termelőknek az étkezési búzáért március harmadik hetében, ami 3 százalékkal magasabb a 2017-es árszintnél.

A chicagói árutőzsdén 145–150 dollár/tonna között mozgott a kukorica fronthavi jegyzése 2018. március második felében. Mindeközben a párizsi árutőzsdén 162-163 euró/tonna szinten stagnált a termény legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése. A BÉT-en 48 ezer forint/tonna volt a takarmánykukorica 2018. májusi jegyzése március folyamán. A magyarországi fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 44,6 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény március harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 7 százalékkal múlta felül.

agrotrend.hu / vg.hu, AKI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook