Agrárpiac

Piac

A baromfihús importja nőtt, az élősertés exportja csökkent

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szokásos havi elemzése szerint kevesebb csirkét vágtak le belföldön, mint tavaly, és emelkedett a baromfihús-behozatal is. Az élősertés exportja pedig csökkent

Létrehozva:

|

– ismerteti az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 13 százalékkal csökkent 2017 első fél évében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia, Szlovákia, Ausztria és Horvátország voltak. Románia 43 százalékkal, Ausztria 19 százalékkal kevesebb, míg Szlovákia 35 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól. Horvátországba 80 százalékkal bővült a kiszállítás. Az élősertés-behozatal 52 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Hollandia voltak. A Szlovákiából vásárolt sertések mennyisége 25 százalékkal, a Németországból vásároltaké több mint a kétszeresére nőtt, míg a Hollandiából származóké 20 százalékkal csökkent.

Magyarországon hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 523 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2017 augusztusában, ami 1,8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihús-exportja 17 százalékkal 89 ezer tonnára csökkent 2017 első hat hónapjában az előző esztendő hasonló időszakához viszonyítva. A friss egész csirke kivitele 7 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A baromfihús-import 87 százalékkal 36 ezer tonnára emelkedett 2017 első fél évében az előző év azonos időszakához képest. A friss egész csirke behozatala csökkent Hollandia irányából, ugyanakkor többet importáltunk Lengyelországból és Csehországból. A legtöbb baromfihús Lengyelországból érkezett a vizsgált időszakban, összesen 9,3 ezer tonna, ami 133 százalékkal több a 2016 első hat hónapjában beszállított mennyiségnél. Növekedett még a behozatal Németországból (+108 százalék), az Egyesült Királyságból (+98 százalék) és Szlovákiából (+71 százalék), ugyanakkor 80 százalékkal csökkent Írországból.

Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon összesen 113,6 millió darab baromfit vágtak le 2017 első hét hónapjában, ez 5,7 százalékkal kevesebb, mint a 2016 hasonló időszakában vágóhidakra került mennyiség. Ezen belül a vágócsirke vágása 96 millió darabot tett ki, ami 1,2 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Az AKI jelentései itt (baromfi élőállat, hús) olvashatók.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook