Agrárpénzek

Piac

Nagyobb összeg jut jövőre az agrárbiztosításokra – januárban jön a kiírás!

A korábbi 3 milliárdról 3,5 milliárd forintra növeli a keretet a Miniszterelnökség. A döntést az évről évre növekvő érdeklődés indokolja; az idén benyújtott kérelmek összege 700 millió forinttal haladta meg a rendelkezésre álló keretet.

Létrehozva:

|


fotó: 123rf

Várhatóan január elején jelenik meg a mezőgazdasági biztosítások díjtámogatását célzó felhívás, de a pályázati oldalon elérhető tájékoztatóból annyi már kiderült, hogy jövőre összesen 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Ez mintegy félmilliárd forinttal haladja meg az idei keretet. Bár az idén nemzeti forrásból finanszírozta a kormány az agrárbiztosítást kötő gazdálkodók támogatását, a jövő évtől ismét európai uniós forrás használható erre a célra. A mezőgazdasági termelők az új rendszerben is évente pályázhatnak a díjtámogatásra. Változatlanul olyan mezőgazdasági biztosítási szerződések díja támogatható, amelyek 30 százalékot meghaladó hozam­csökkenés okozta veszteségre nyújtanak fedezetet. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a támogatható növénykultúrákban sem várható változás, a kör biztosan nem szűkül 2016-ban.

Az új támogatási rendszerben változatlanul háromféle biztosításhoz kérhetnek támogatást a gazdálkodók. Az A típusúba a szántóföldi növények mellett az alma, a körte- és a szőlőültetvények tartoznak. Ebben az esetben például a jégeső, az aszály, az árvíz és a fagy okozta kárra együttesen köthető biztosítás. A B típus keretében a gabonanövények mellett a bab, a borsó, a lencse, a burgonya, a cukorrépa, valamint számos zöldség és gyümölcs biztosítható. A szerződésben külön lehet megkötni a jégesőre, a fagy, a vihar és a tűz okozta kárra a biztosítást. A C típus azokat a konstrukció­kat tartalmazza, amelyek kimaradtak az előbbi felsorolásból. Fontos, hogy a biztosító csak abban az esetben fizethet kártérítést, ha a kárt tűz esetén az illetékes hatóság, míg az időjárás okozta károkat az Országos Meteoro­lógiai Szolgálat igazolja. A biztosítók a szerződések feltételeinek jóváhagyását január végéig kérhetik a Miniszterelnökségtől.

Évről évre népszerűbb a díjtámogatott biztosítás hazánkban, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai alapján ebben az évben összesen 8600 termelő kötött támogatott növénybiztosítást, mintegy 5,7 milliárd forint értékben. Az utólagos támogatás összegének folyósítását már megkezdte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a napokban 3900 gazdálkodónak mintegy 1,3 milliárd forintot fizetnek ki.
Az ez évre vonatkozó keret 3 milliárd forint volt, a benyújtott támogatási kérelmek azonban ezt az összeget mintegy 700 millió forinttal meghaladták, így a legtöbben csökkentett összeget kapnak. Alapesetben a befizetett biztosítás díjának 65 százalékát kaphatják meg támogatás formájában a gazdálkodók. A teljes összeget azonban az idén csak az A típusú biztosítást kötött gazdák kaphatják meg, a B típusnál 52 százaléknyi, míg a többi konstrukció esetén 30 százalékos visszatérítés illeti meg a termelőket.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook