Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Piac

Kártérítésre számíthatnak a kertészek

Mintegy kétmilliárd forintos kárt okozott a január végi vihar a hazai kertészetekben, az agrárkamara felmérése szerint országszerte majd háromszáz hektárnyi fóliasátrat rongált meg az orkánerejű szél. A gazdák többsége mára helyre tudta állítani a károkat, a kormány által biztosított vis maior alapból pedig hamarosan megkapják a támogatást a kertészetek.

Országszerte mintegy háromszáz hektáron okozott kárt a fóliasátrakban a ja­nuár végi vihar, a keletkezett kár mértéke eléri a kétmilliárd forintot – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által végzett felmérésből. A vihar elsősorban az úgynevezett hidegfóliák­ban okozott kárt, amelyekben még csak elvétve volt néhány káposzta- és salátaféle kiültetve. 

fotó: pixabay.com

A fűtött fóliasátrakat és az üvegházakat kisebb mértékben érintette az orkán, így a bennük nevelt paprikafélék is megúszták a vihart. Ledó Ferenc, az agrárkamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője lapunknak elmondta: a gazdálkodóknak 15 napjuk volt arra, hogy bejelentsék a keletkezett kárt. Ezt a legtöbb termelői időben megtette, a szétszakított fóliasátrak dokumentálása után pedig azonnal megkezdődött a kármentés.

Számos helyen gyorsan kellett lépniük a termelőknek, hiszen olyan fóliasátrakat rongált meg az orkánerejű szél, amelyek alatt már növényeket neveltek vagy amelyek épp ültetés előtt voltak. Az ágazatot jól ismerő szakember szerint jellemzően hidegtűrő növényekről van szó, január végén néhány helyen már a fóliasátrakban voltak a különböző káposzta- és salátafélék, a legtöbb helyen azonban február közepén kezdték ültetni a palántákat a gazdák. A hazai hajtatott kertészetekben nagyobb mennyiségben termesztett paprika és paradicsom kiültetésével még várhatnak a gazdálkodók, az ezzel kapcsolatos munkálatokra majd csak március végén, április elején kerül sor.

Bár a január végi viharok után még úgy tűnt, hogy a fóliasátrak újratelepítésének egyik legnagyobb gátja az alapanyaghiány lesz, ez a probléma mára megoldódni látszik. 

Ledó Ferenc tapasztalatai szerint a gyártók megnövelt intenzitással igyekeztek ellátni a piacot, a gazdálkodók többsége – bár a korábbinál magasabb árszinten – újra tudta építeni az eszközöket. 

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a kormányzat gyorsan reagált az időjárás miatt nehéz helyzetbe került kertészetek kérésére. A kabinet egy vis maior alapot hozott létre a bajba jutott termelők megsegítésére. Ledó Ferenc szerint mivel a károk felmérése lezárult, a gazdálkodók hamarosan megkapják majd az állami támogatást.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés