Agrárpénzek

Piac

Határon túli segítség a fejlődés érdekében

Még az idén elindulhat a Kárpát-medencét lefedő falugazdászprogram, amely során a határon túli magyar gazdálkodóknak segítenének.

Létrehozva:

|

A tervek szerint az Agrárminisztérium (AM) hamarosan elindíthatja a programot. A szakemberek segítségével számos támogatáshoz és pályázati pénzhez juthatnak hozzá az érintettek, a gazdaságok fejlődése pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen találják meg számításukat szülőföldjükön – írja a Magyar Idők.


Az agrártárca szerint az idén elkezdődhet a Kárpát-medencét lefedő falugazdászprogram – fotó: 123rf

A hálózat működtetésére évi 420 millió forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre.Ebből több mint 100 külhoni szakember láthatja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a határon túl élő termelőket

Nagy István agrárminiszter a lapnak elmondta:

a tárca ma már mintegy 50 agrárszervezettel működik együtt, rajtuk keresztül 500 ezer magyar gazdálkodó családot érnek el

– A határon túli gazdaszervezetek elnökei évek óta jelzik, hogy az ottani magyar agrárvállalkozókhoz egyáltalán nem vagy nem kellő mértékben jut el a gazdálkodásukat elősegítő támogatási vagy szakmai jellegű tájékoztatás – fogalmazott a tárcavezető.

Ez egyrészt az államnyelv, illetve a modern információs technológiák nem megfelelő szintű ismeretéből, másrészt abból fakad, hogy

nincs megfelelő érdekképviselete a magyar gazdák többségét jellemző kis- és középgazdálkodói rétegnek

 illetve nem létezik kiépített, a gazdák szakmai orientációját szolgáló intézményrendszer az érintett országokban.

A Kárpát-medencei falugazdászprogram célja ezért az, hogy a határon túli agrárszervezetek olyan falugazdászokat alkalmazzanak, akik jól ismerik

  • az államnyelvet,
  • magas szintű informatikai ismeretekkel és agrárvégzettséggel rendelkeznek.

Így tényleges segítséget tudnak nyújtani az érintett gazdálkodóknak.

– A programra elkülönített forrás olyan befektetett eszköz, amelynek multiplikatív hatása van. A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni mezőgazdászok bevonhatóvá válhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe is, a támogatások által pedig megerősödhetnek a gazdaságok – mutatott rá Nagy István.

A szakemberek legfőbb feladata:

  • az aktuális pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás,
  • valamint azon életképes, magyar tulajdonosi körrel bíró és minőségi élelmiszert előállító kis- és közepes agrárvállalkozások feltérképezése és regisztrációja, amelyek révén a külhoni magyarság gazdasági ereje növelhető.

Emellett a tárca várakozásai szerint a falugazdászok a külhoni gazdaságfejlesztési programokban benyújtott pályázatok véleményezése terén, valamint a nyertes pályázatok ellenőrzése szempontjából is kiemelt szerepet tölthetnek majd be.

agrotrend / MTI Magyar Idők

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook