Agrárpénzek

Piac

Földhitelek húzák majd az agrárhitelezést

A kedvezményes földhitelprogram jelentheti a mezőgazdasági hitelezés legfontosabb hajtóerejét a következő időszakban. A tavalyi fokozatos növekedés után az év első hónapjaiban ugyan visszaesett az agrár-élelmiszeripar hitelállománya, a növekedés azonban az év második felében újra beindulhat.

Létrehozva:

|

Nőtt az élelmiszeripari vállalkozások hitelállománya az idei első negyedévben, a mezőgazdasági társaságoké ugyanakkor csökkent – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. A mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők pénzügyi helyzetére irányuló felmérés eredményei szerint az egyéni gazdaságok teljes hitelállománya a 2015-ben tapasztalt fokozatos emelkedés után a 2016. január–márciusi időszakban 7,3 százalékkal csökkent. Így a teljes összeg 112,3 milliárd forintot ért el. Bár kisebb mértékben, de a társas agrárvállalkozások által felvett teljes kölcsönösszeg is csökkent, az előző negyedévhez képest 3,8 százalékkal alacsonyabb, összesen 352 milliárd volt a hiteleik értéke.

Az élelmiszeripar esetében az egyéni vállalkozók teljes hitelállománya 3,4 milliárd forinttal csökkent, összesen négymilliárd forint volt 2016 első negyedévében. Ezzel szemben a társas vállalkozások hitelállománya mintegy 3,2 százalékkal, 380,6 milliárd forintra nőtt.

Az AKI szakértői szerint a tavalyi növekedést az uniós forrásokon túl elsősorban a növekedési hitelprogram (nhp) ösztönözte. Az idén várhatóan a földhitelprogramhoz kapcsolódó kedvezményes hitelfelvételi lehetőség lesz majd a legnagyobb hajtóerő. Bár az első negyedéves adatokban még nem látszik a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott kedvezményes finanszírozás, az év második felében minden bizonnyal jelentősebb növekedést hoz majd a hitelállományban – emelték ki. A földhitelprogram mellett további ösztönző lehet a jegybank piaci hitelprogramja is. Az nhp harmadik szakaszában felvehető hitelek a beruházási hitelfelvételt erősíthetik, a forgóeszközhiteleket pedig várhatóan egyre inkább az MFB kedvezményes hitelprogramjaiból finanszírozzák a termelők.

Az első negyedévben egyébként a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat vállalkozásaihoz kihelyezett kedvezményes hitelek állománya 35 milliárd forintot tett ki. A legtöbb ilyen hitel a társas vállalkozásokhoz jutott el, az egyéni gazdaságok csak kis számban éltek a lehetőséggel. Évről évre emelkedik ugyanakkor az agrár-Széchenyi-kártya népszerűsége. A mezőgazdasági és az élelmiszeripari szereplők kicsivel több mint 50 milliárd forint értékben igényeltek ilyen típusú kölcsönt az idén, ebből ténylegesen 3789 szerződést kötöttek meg 28,2 milliárd forint értékben, ami csaknem a kétszerese az egy évvel korábbi értéknek. A mezőgazdasági cégek az nhp keretein belül 140,5 milliárd forintot vettek igénybe. Az élelmiszeripari vállalkozásoknál a jegybanki program keretein belül fennálló hitelek állománya jelentősen elmarad a mezőgazdaságétól, értéke 63,1 milliárd forint volt március végén.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook