Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Feldman Zsolt: a kiélezett mezőgazdasági piaci helyzetben fontos a gazdálkodók segítése

 

A jelenlegi kiélezett mezőgazdasági piaci helyzetben fontos, hogy a gazdálkodók időben, és megfelelő mennyiségben kapjanak segítséget – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, október 16-án elkezdődött a mezőgazdasági közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése. Az államtitkár a tv műsorban elmondta:

„A támogatások azért is járnak a gazdálkodóknak, mert sok olyan kötelezettséget vállalnak, szabályt tartanak be, amelyek csökkentik bevételüket, jövedelmezőségüket”.

Az államtitkár szólt arról, hogy az idén a gazdálkodók pénzügyi helyzete a tavalyi aszályos év, és az Európába zúduló ukrán termények miatt feszültté vált, a mezőgazdaságban is csillagászati magasságokba emelkedtek a költségek az európai háborús szankciópolitika miatt”.

Fotó: hirado.hu

Ismertette, hogy a fizethető előleg maximumát, 70 százalékát utalják a gazdálkodóknak.

Példaként említette, hogy alaptámogatás keretében egy gazdálkodó mintegy 38 ezer forintot kap hektáronként. Az idén a kis- és közepes gazdaságok számára új területalapú támogatási konstrukció indult, ennek keretében a gazdálkodó hektáronként az első 10 hektár után mintegy 22 400 forintot, majd ezt követően további mintegy 12 300 forintot kap 150 hektárig.

Feldman Zsolt jelezte, az évvégéig 277 milliárd forintot fizetnek ki, első körben ezen a héten 74 ezer gazdálkodóhoz jut előleg, az idén nemcsak a szántóföldi növénytermesztőknek tették lehetővé az előleg hozzáférési lehetőséget, hanem több állattartónál és a kertészeti ágazatban is.

Az államtitkár elmondta, más finanszírozási eszközökkel – például az alacsony kamatszint mellett elérhető Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióval, és a Magyar Fejlesztési Bank államilag támogatott hitelprogramokkal – is igyekeznek segíteni a gazdálkodók pénzügyi helyzetén.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idén 750 milliárd forintot fordítanak különböző beruházások, agrárkörnyezetgazdálkodás támogatására a vidékfejlesztési programban.

„Soha akkora volumenű forrás nem állt rendelkezésre az agrárium számára, mint most, ugyanakkor soha olyan nehézségekkel nem küzdött az ágazat az elmúlt harminc évben, mint most a tavalyi aszály és az ukrán gabonahelyzet miatt” – fogalmazott az államtitkár.

Feldman Zsolt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta:

„A magyar agrárium finanszírozása folyamatos és biztonságos, az előleg pedig sok kis- és közepes gazdaság számára az életben maradás alapját fogja jelenteni”.

A teljes interjú erre a linkre kattintva tekinthető meg.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés