Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Piac

A termelői árak jobban nőttek, mint a költségek

Az idei első félévében a mezőgazdasági termelői árak (amit a gazdálkodók kapnak a felvásárlóktól) nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak: előbbiek 6,5, utóbbiaké 0,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az agrárolló értéke 106,3 százalékos volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából.

A búza ára 9,3, a kukoricáé 0,9 százalékkal mérséklődött, a gabonafélék ára így összességében 5,5 százalékkal lett kisebb – írja a Világgazdaság. A gyümölcsök ára viszont kimagaslóan, 43 százalékkal emelkedett az előző év I. félévéhez képest.

A legnagyobb mértékben (közel háromszorosára) az őszibarack ára nőtt, ennek a gyümölcsnek azonban ebben az időszakban az értékesítésben csupán kis súlya van.

A szezongyümölcsök közül a meggynek és a cseresznyének összességében 0,9 százalékkal nőtt az ára, miközben az eper 50 százalékkal drágult. Utóbbi importmennyisége ebben a szezonban elmaradt az előző évek átlagától, ezért árcsökkentő hatása nem tudott érvényesülni a hazai termék árában.

A zöldségfélék ára 0,9 százalékkal nőtt, ezen belül az uborkáé és a paradicsomé emelkedett (15, illetve 13 százalékkal), a vöröshagymáé 26 százalékkal csökkent.

A járvány idején csökkent a sertés ára

A sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége nevében arra kérik a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok képviselőit, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzettel ne éljenek vissza.

Az élő állatok ára 11 százalékkal nőtt 2020 I. félévében. A vágósertés ára 2019 márciusa és 2020 márciusa között dinamikusan növekedett, amit elsősorban az élénk külpiaci kereslet okozott. Ezt a II. negyedévben – a járvány következtében kialakult értékesítési problémák miatt – 20 százalékos csökkenés váltotta fel. Mindezek ellenére az I. félévben a vágósertés ára összességében 24 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az állati termékek ára 4,9, ezen belül a tejé 4,3 százalékkal nőtt.

A műtrágyaárak 7,7 százalékkal mérséklődőtt

2020 I. félévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 0,2 százalékos emelkedése a folyó termelőfelhasználás 0,8 százalékos mérséklődéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,9 százalékos növekedéséből adódott. A takarmányok ára 1,7, ezen belül az egyszerű takarmányoké 3,3, a keveréktakarmányoké 0,7 százalékkal lett alacsonyabb.

Fotó: VG

A műtrágyaárak 7,7 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, az egyszerű műtrágyák ára 8,9, az összetett műtrágyáké 5,2 százalékkal mérséklődött. Ebben szerepet játszhatott, hogy a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz és kőolaj jegyzési átlagára 2020 I. félévében jelentősen visszaesett a 2019 végén mérthez képest. 2020. II. negyedévben a műtrágyaárak kismértékű emelkedését lehetett megfigyelni, azonban az árszínvonal még mindig elmaradt a 2019. II. negyedévitől.

A növényvédő szerek 2,0, az állatgyógyászati készítmények 7,4 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 4,5, ezen belül az üzemanyagoké 6,6 százaékkal lett alacsonyabb.A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 8,0, a gépberuházásoké 4,8 százalékkal emelkedett.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés