Innováció

Precíziós gazdálkodás

Öntözési Konferencia – előretörnek a precíziós megoldások

A Magtár Kft. idén is megrendezte az Országos Öntözési Konferenciát Szolnokon, ahol a résztvevők egyebek mellett megismerhették a Lindsay Corporation megoldásait a modern, hatékony és víztakarékos öntözésre vonatkozóan.

Létrehozva:

|

Tóth Péter, a Magtár Kft. társügyvezető köszöntője után Tóth János, a Magtár Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa megnyitójában hangsúlyozta, hogy cégük számára a partnereik a legfontosabbak. A konferenciát is azért rendezték, hogy a gazdálkodók minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az öntözéstechnikáról, annak újdonságairól, valamint a pályázati lehetőségekről is.

Dr. Fehér Lóránt, az Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság osztályvezetője előadásában elmondta, hogy 2014 és 2020 között várhatóan 1 300 milliárd forint jut agrártámogatásra, s a fejlesztési programban jelentős hangsúlyt kap az öntözés. Ezek a pályázatok vélhetően ősszel indulnak.

Lindsay – 1955 óta az öntözés szolgálatában

Olivier Debart, a Lindsay Corporation alelnöke bemutatta vállalatukat, amelyet 1955-ben alapítottak Amerikában. A cég két üzletága közül az öntözési termékek gyártása a meghatározó, emellett infrastrukturális közlekedésbiztonsági eszközök elő-állításával is foglalkoznak.

A Lindsay a világ különböző pontjain elhelyezkedő hét gyárának összesen 1 500 dolgozója van, s mintegy 400 kereskedő céggel állnak szerződésben, akik közül a Magtár Kft. az egyik jelentős partnerük.

A Lindsay Corporation célja, hogy teljes körű megoldást nyújtson az öntözés területén, ezért 2001 óta a cég tudatos felvásárlásba kezdett. Jelenlegi piaci részesedésük a világ piacának egyharmada. 

Az öntözéses gazdálkodás mintegy 85-90%-át napjainkban is az árasztásos öntözés adja, aminek hatékonysága mindössze 50% körül van. Olivier Debart kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy a jövőben mind többen alkalmazzák az általuk kínált, mintegy 85-90% hatékonysággal dolgozó modern gépesített öntözést, hiszen a víztakarékos öntözésnek egyre nagyobb jelentősége lesz.

Frédéric Noguier, a Lindsay Europe értékesítési vezetője a Lindsay termékeiről tartott előadásában azt is megemlítette, hogy az első, 1959-ben összeszerelt Lindsay lineár-center típusú öntözőberendezés a mai napig dolgozik.

Öntözés GPS-vezérléssel

Váradi Balázs, a Magtár Kft. öntözésiiroda-vezetője a Lindsay cég GPS-vezérlésű öntözési megoldásairól tartott előadást. A Lindsay Corporation felismerte a center rendszerű öntözőgépek előnyét, amik jól automatizálhatók, viszont a terület kihasználása nem optimális, mert azok sarokrészeit nem öntözik.
A Lindsay megoldását erre a problémára a 70-es években kifejlesztett kornerkarok jelentik, amelyeket eleinte indukciós kábel segítségével szabályoztak, ám ezt napjainkra felváltotta a GPS-rendszer.
A Lindsay által kínált GPS-es megoldás egyedisége abban rejlik, hogy az öntözőberendezésen kettő GPS-készülék található. Ezek egymástól függetlenül legalább négy műholddal kommunikálnak, meghatározva saját helyzetüket, miközben egymáshoz viszonyítva is korrigálják, pontosítják az elhelyezkedésüket. Ennek köszönhetően megbízható és pontos öntözés érhető el.
A FieldNET internet alapú távvezérlő rendszer rendkívül felhasználóbarát technológia, segítségével a legátfogóbb öntözés-vezérlés válik lehetővé, legyen szó centerekről, lineárokról, szivattyúkról vagy szenzorokról. Használatához mindössze egy lap-topra, tabletre vagy okostelefonra, valamint internetkapcsolatra van szükség. A FieldNET segítségével az öntözés teljesen automatizálható, ám a műveletbe könnyedén be is lehet avatkozni, s riasztások és értesítések kérése is beállítható.
A rendszer automatizálása tovább fokozható, amivel még megbízhatóbb öntözés érhető el a területen, emberi jelenlét nélkül is. Ehhez kínálja a Lindsay a talajnedvesség szondát vagy a csapadékmérő berendezést, ami többek között még azt is jelzi, hogy mennyi nedvesség távozott el a talajból.
A változtatható intenzitású VRI-rendszer olyan további precíziós megoldásokat nyújt, amiknek köszönhetően négyzetméter pontossággal juttathatunk ki a megfelelő időben annyi vizet, amennyi szükséges.

Gyakorlati tapasztalatok

Marczali Gábor, a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta, hogy cégük 4200 hektár területen gazdálkodik, ebből mintegy 1 000 hektár területen folytatnak öntözéses növénytermesztést.  Az öntözés terve 2011-ben merült fel náluk, a beruházás pedig két ütemben valósult meg. Az eddigi tapasztalataik alapján rendkívül jó döntésnek ítéli, hogy a Lindsay kornerkaros GPS-vezérlésű öntözőtechnikáját választották, ami igen megbízhatóan működik gazdaságukban. 

BRIGGS – tartós és megbízható

Brezvai Péter, a Magtár Kft. mérnök-üzletkötője előadásában bemutatta a Warren Briggs által 1985-ben, Angliában alapított BRIGGS vállalatot és termékeit. 
A cég első terméke a Roto Rainer nevű önjáró öntözőberendezés volt, amiből napjainkig mintegy 4500 darabot gyártottak. Jelenleg hazánkban a BRIGGS termékei közül az öntözőkonzolok, a barázdakészítő gépek és a Roto Rainer vásárolható meg. A BRIGGS kizárólagos magyarországi forgalmazója a Magtár Kft.
A dobra felvehető és a négykerekű vontatható öntözőkonzolok bármely, a piacon forgalmazott dobbal üzemeltethetők, ezeket egy ember könnyedén tudja telepíteni. A szórófej magassága a dobra szerelhető öntözőkonzolok esetében 1,5 méter, míg a négykerekű vontathatóaké 2,9 méter. 
A dobra felvehető és a négykerekű vontatható öntözőkonzolok közös jellemzője, hogy 360 fokban körbeforgathatóak, opcionálisan hidraulikusan emelhetők, merev rácsszerkezetük szakaszolható, valamint vízágyú csatlakozókészlettel is rendelhetők.
A négykerekű konzolok automata zárral rendelkeznek, önszintező vagy fix üzemmóddal, illetve szélső és középső behúzással egyaránt választhatók, valamint elektrohidraulikus emeléssel is megvásárolhatók.
A BRIGGS öntözőkonzolokat alacsony üzemeltetési költség, magas hatékonyság és egyöntetű öntözött állomány jellemzi. A négyféle öntözési mód – MESA, LESA, LPIC, LEPA – közötti váltáshoz szükséges átszerelés mindössze néhány órát vesz igénybe.
A BRIGGS öntözőkonzolok használatával a kút vízhozama maximálisan kihasználható, a környezeti körülmények pedig csak minimálisan befolyásolják az öntözés minőségét és mennyiségét.
A gyakorlati bemutatón a vendégek megbizonyosodhattak arról, hogy egy ember könnyen és gyorsan kinyit egy 64 méter széles BRIGGS öntözőkonzolt. A konzolon elhelyezett végszórófejeket, valamint a MESA, LEPA és LESA szórófejeket először 3, majd 4 bar nyomáson nézhették meg a résztvevők működés közben.

53 milliárd forint áll rendelkezésre vízgazdálkodásra! Részletek ITT olvashatók!

Cs Zs

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook