Fenntarthatóság

Innováció

Ne féljünk együtt élni a fecskékkel!

Sokszor azért verik le a fészkeket, mert a madarak csicseregnek, emiatt is drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon.

Létrehozva:

|

– Ha nem történik jelentős változás, akkor hazánkból 2020-ra eltűnhetnek a fecskék, pedig ők jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.


Drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon – fotó: Komka Péter/MTI

– Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg – mondta el a műsorban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivője, hozzátéve, ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a "nyakunkon".

– A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek

– fűzte hozzá, figyelmeztetve arra, hogy a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette.
    A legfontosabb állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta

  • élőhely-átalakítás, -pusztítás,
  • illetve az agrárkemizálás.

– A második helyen áll a klímaváltozás, és Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság fecskék iránti toleranciájának csökkenése – mondta Orbán Zoltán.

– A figyelmeztetéseink és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén. Ekkor elpusztul a tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is – mondta a természetvédő, hozzátéve.

Elmondta, hogy sokszor csupán azért verik le a fészkeket, mert a madarak csicseregnek, ami zavarja az embereket.

– Azzal nem számolnak, hogy ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen be kell vetni a kémiai idegmérgeket, amelyek minden rovart elpusztítanak, többek között a beporzó rovarokat is, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak és minket is megmérgeznek – figyelmeztetett a természetvédő.

– Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!

– kérte a lakosságot Orbán Zoltán.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook