Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Megdermedt leguánok potyognak a fákról a szokatlan hidegben Dél-Floridában

Megdermedt leguánok potyognak a fákról a szokatlan hidegben Dél-Floridában, ahol több mint egy évtized legalacsonyabb hőmérsékleteit mérik ezekben a napokban – írja a BBC.

Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat (NSW) szerint vasárnap mínusz 4 fokra is lecsökkent a hőmérséklet az enyhe éghajlatáról híres Floridában.

fotó: pixabay.com

A leguánok hidegvérű hüllők, amelyek a környezettől és a napsütésből nyerik az életükhöz, a mozgáshoz szükséges hőt. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a leguánok megdermedhetnek és kómába eshetnek, és a fákon szunnyadó állatok a fölre eshetnek.

A hideg ellenére a legtöbb leguán életben marad, lélegzik, és főbb testfunkciói tovább működnek. Később, amikor kisüt a nap, "felolvadnak" és "életre kelnek".

A meteorológiai szolgálat előre figyelmeztette a dél-floridai lakosságot, hogy legyen óvatos, mert a leguánok lelassulhatnak vagy mozdulatlanná válhatnak.

Nem ez az első eset, hogy a meredek hőmérsékletcsökkenés miatt földre potyogtak a leguánok Floridában, de a jelenség veszélyes lehet, ha a hüllők autókra vagy emberekre zuhannak.

A túl erős lehűlés életveszélyt jelent a leguánokra, egy 2010-es hideghullám meg is tizedelte a floridai populációt.

A másfél métert és 7,5 kilogrammot is elérő leguán invazív fajnak számítanak Észak-Amerikában, ahova teherhajók potyautasaiként került a melegebb közép- és dél-amerikai térségekből.

Hétfőre az NSW már azt jósolta, hogy kisüt a nap Floridában.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés