Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Kész a 2022-es sasleltár

Idén is számba vették a Kárpát-medencében tartózkodó ragadozó madarakat, és megérkeztek az eredmények. Mutatjuk.

Január harmadik hétvégéjén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzeti parkokkal és civil természetvédelmi egyesületekkel közösen szervezte meg a sasszámlálást, amelyhez ötödször a Kárpát-medence többi országa is csatlakozott – írta a Turista Magazin. A ködös időjárás nem igazán kedvezett a megfigyeléshez, de így is több mint kétezer sast sikerült rögzíteni.

A hat résztvevő közép-európai ország (szlovák, cseh, magyar, osztrák, szerb, román) összesítésében mintegy 1302 rétisast és 628 parlagi sast, 16 szirti sast és 8 fekete sast figyeltek meg.

Fotó: MME

A sasfajok mellett további 13 ragadozómadár-faj több mint 13 ezer példányát is felmérték a szakemberek.

A szinkron alatt Magyarország összes sasos helyét felmérték, és a számolás során alkalmazott rácsháló az ország területének mintegy 21 ezer négyzetkilométerét, azaz 24 százalékát fedte le. Ezek között természetesen ott voltak a hazai „legsasosabb” élőhelyek is. Magyarországon összesen 837-855 rétisast és 405-407 parlagi sast sikerült megfigyelni – olvasható az MME-oldalán.

A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is ritkák. A fenti adatok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan 3,96 rétisast és 1,88 parlagi sast figyeltek meg. Hogy el tudjuk képzelni ezt a nagyságrendet – a legjobb sasélőhelyeken is átlagosan 3586 focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen rétisassal, míg a parlagi sas esetében ehhez már közel 7411 focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni.

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés