Fenntarthatóság

Innováció

Ízletes vargánya: csemege a lábunk előtt

Savanyú talajú erdőségekben június és október között bukkanhatunk rá hazánk gombavilágának egyik legpompásabb képviselőjére, pontosabban tekintélyes méretű termőtesteire, amelyekből némi kreativitással gasztronómiai különlegességek egész sora készíthető.

A tinórugomba-alakúak (Boletales) rendjének tinórufélék (Boletaceae) családjába tartozó ízletes vargányát (Boletus edulis) már az ókori Rómában is értékes csemegegombaként tartottak számon – írta a Turista Magazin. Kozmopolita, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, Magyarországon helyenként gyakori – mikorrhizás, azaz növényekkel kölcsönösen előnyös kapcsolatban élő – faj, amely savanyú talajú lomberdőkben és fenyvesekben egyaránt előfordul.

Idehaza leggyakrabban tölgyesekben, gyertyános-tölgyesekben, gyertyános-bükkösökben és szelídgesztenyével elegyes tölgyesekben pillanthatjuk meg jellegzetes formájú, általában magányosan megjelenő termőtesteit.

Fotó: Adobe Stock

Kalapja 5–25 cm átmérőjű, kezdetben félgömbszerű, hosszú ideig domború, majd kiterülő, rendszerint világos- vagy sötétbarna, esetenként csaknem fehér színű, sima vagy kissé ráncos felületű. A kalapbőr matt, száraz tapintású, nedvesen és öreg példányok esetében azonban fénylő és tapadós. A csöves termőréteg a tönknél felkanyarodó, fiatalon fehéres, éretten zöldessárga, végül olívzöld. Az 5–15 cm magas, 3–7 cm átmérőjű, változatos formájú (olykor hengeres, olykor hasas), világosbarna alapszínű tönköt fehéres tónusú, hálózatos erezet díszíti. Vastag, eleinte kemény, idővel megpuhuló, kellemes illatú, dióízű húsa fehéres (a kalapbőr alatt rózsaszínes, kissé barnás is lehet). A hús színe nem változik – sem nyomásra, sem vágásra.

Ez egy nagyon fontos határozóbélyeg, amely a hasonló megjelenésű, de mérgező vagy emberi fogyasztásra nem alkalmas tinórufajoktól való elkülönítést segíti.

A népies nevén „úrigombának” hívott ízletes vargánya nemcsak ízletes, hanem még egészséges is. Kiváló vitamin-, fehérje- és ásványianyag-forrás, ráadásul jelentős mennyiségű ergoszterolt (a D-vitamin előanyaga) és többféle antioxidánst is tartalmaz. Korántsem mindegy persze, hogy hol gombászunk, hiszen a termőtestekben nehézfémek, nyomelemek, illetve radionuklidok halmozódhatnak fel, ezért mindenképpen a forgalmas utaktól, ipari létesítményektől és egyéb szennyezőforrásoktól távoli élőhelyeket részesítsük előnyben.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés