Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Ingyen süt a Nap, de az energiája tavaly drágább lett

Az elmúlt években a csökkenő költség volt a napenergia globális elterjedésének egyik fő motorja. Tavaly azonban ez a trend megtört, és a széleskörű gazdasági hatásoknak köszönhetően drágulni kezdett a napenergia a világ legnagyobb gazdaságában.

Tavaly számos nehézség sújtotta a napenergia iparágát, különösen az ellátási láncok akadozása, aminek következtében a szektor költségei emelkedni kezdtek. Ezzel pedig megtört a több éve tartó költségcsökkenési trend a világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államokban – írja a CNBC.

A SZEKTOR EGYES TERÜLETEIN AZ ÁRAK 18 SZÁZALÉKKAL EMELKEDTEK 2021-BEN– derül ki a Solar Energy Industries Association és a Wood Mackenzie közös jelentéséből. Az elemzés hangsúlyozta, hogy 2014 óta, amikor a Wood Mackenzie elkezdte gyűjteni az adatokat, először fordult elő, hogy a piac mindhárom területén (lakossági, kereskedelmi, közüzemi) áremelkedés volt megfigyelhető.

Mindennek ellenére a napenergia térhódítása nem állt le az USA-ban. Tavaly rekord mértékű, 23,6 gigawattnyi új kapacitást telepítettek az országban. Ez 19 százalékos növekedés volt a 2020-as szinthez képest.

Fotó: wikimedia

AZ EGYES ÁLLAMOK KÖZÖTT TEXAS ÁLLT AZ ÉLEN, AMIVEL ELőSZÖR SZORÍTOTTA LE AZ ELSő HELYRőL KALIFORNIÁT.

Az idei évre nézve a szakértők úgy számolnak, hogy az ellátási láncokban mutatkozó problémák miatt 7 százalékkal csökkenhet a kapacitás a 2021-es évhez képest. Az elemzés kiemeli azonban, hogy a hosszú távú növekedési kilátások maguk mögé szorítják majd a rövidtávú nehézségeket.

A globális energiaszektor tehát a napenergia területén is kihívásokkal nézhet szembe ebben az évben – ahogy azt az amerikai példa is mutatja –, azonban hosszabb távon a napelemek térhódítása várhatóan tovább folytatódik.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés