Fenntarthatóság
Innováció
Ha így folytatódik, akkor elkávézhatjuk a Földet
A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, a keresletének növekedése azonban veszélyezteti a bolygót, ami arra készteti a környezetvédőket és a tudósokat, hogy megoldást találjanak a kávétermelés fenntarthatóbb módjára.
Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60 százalékos növekedéséhez vezetett, ami a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerint számtalan veszélyt rejt magában a környezetre nézve – írta az Origo.
A legtöbb kávé nedves őrlési eljáráson megy keresztül, amely jelentős mennyiségű édesvizet használ a kávé csávázásához és mosásához. Ezután a kávét még meg is kell szárítani, pörkölni, el kell szállítani és le kell főzni – ez mind energiaigényes folyamat."– nyilatkozta Bambi Semroc, a Fenntartható Földek és Vizek Központja nevű szervezet alelnöke.
A kutatásokkal már bizonyítani is tudják, hogy
A FOKOZOTT KÁVÉTERMELÉS LASSAN TÖNKRETESZI A FÖLDET,hiszen annak jelentős a víz- és energiaigénye, és nem mellesleg erdőirtással is jár.
Rengeteg vízbe és energiába kerül a kávé
Megdöbbentő tény például, hogy Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermesztő országában, az Amazonas esőerdők fáinak irtása immár 15 éve nem tapasztalt méreteket öltött – derül ki a brazil Nemzeti űrkutatási Intézet által közzétett jelentésből.
BECSLÉSEK SZERINT 2020 AUGUSZTUSA ÉS 2021 JÚLIUSA KÖZÖTT 13.235 NÉGYZETKILOMÉTERNYI FÁS TERÜLET TűNT EL, AMI 22 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST JELENT AZ ELőZő ÉVHEZ KÉPEST.
A kávétermesztés elképesztő mértékű víz- és energia-lábnyomot hagy maga után: a Water Footprint Network szerint 140 liter vízre van szükség mindössze 125 milliméter kávé előállításához. Ugyanakkor a kávéipar is sebezhető az éghajlatváltozással szemben. Csak idén júniusban fagyhullámok és aszályok is pusztítottak Brazíliában, ami hétéves csúcsra emelte az arabica kávé árát.
Fotó: barista.hu
AZ ÁRUFORGALMI SZAKÉRTőK AZT JÓSOLJÁK, HOGY AZ ÁRAK TOVÁBB FOGNAK EMELKEDNI, "tekintettel a globális piacok jelenlegi instabilitására, valamint a meghatározó kávétermelők – Brazília, Vietnam és Kolumbia – jövő évi termelése körüli bizonytalanságokra" – jelezte a Fenntartható Földek és Vizek Központjának alelnöke.
Laborban termesztett kávé lehet a megoldás
Finn tudósok már dolgoznak egy fenntarthatóbb, laboratóriumban termesztett alternatíva előállításán. A jelenleg létező technológia azonban még mindig nagyon költséges.
A FINN VTT MűSZAKI KUTATÓKÖZPONT SZAKEMBEREI SEJTES GAZDÁLKODÁSSAL MÁR SIKERESEN ELőÁLLÍTOTTÁK A KÁVÉ SEJTJEIT EGY BIOREAKTORBAN.
A kutatóközpont laboratóriumában termesztett kávé kiküszöböli az erdőirtás szükségességét, az eljárásnak továbbá sokkal kisebb a vízlábnyoma, mivel a tudósok újrahasznosított vizet használnak a bioreaktorok üzemeltetéséhez.
További előny, hogy a KÁVÉBABOT ÍGY MINDIG ELLENőRZÖTT HőMÉRSÉKLET-, FÉNY- ÉS OXIGÉNKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT LEHET ELőÁLLÍTANI, MEGSZÜNTETVE AZ IPARÁGBAN TAPASZTALHATÓ ELLÁTÁSI INGADOZÁSOKAT.
Az innovációval a kávé hosszadalmas szállítási folyamata is kiküszöbölhető a származási országból a fogyasztó országba, de "hatással van a folyamat nyomon követhetőségére és átláthatóságára is, ez gyakran szintén nagy probléma a kávé ellátási láncában" – mondta Heiko Rischer, a kutatóintézet növényi biotechnológiáért felelős vezetője. Mi nem kávébabokkal dolgozunk kiindulási anyagként, hanem egy fagyasztva szárított porral, amelyet a laboratóriumban állítunk elő." – tette hozzá a szakember.
Bár Heiko előrejelzése szerint legalább négy évbe telhet, mire a VTT laboratóriumban termesztett kávé megkaphatja a hatósági engedélyt, Finnországban, a világ legnagyobb kávéfogyasztó országában, máris nagy az érdeklődés a leendő termék iránt.
agrotrend.hu / Origo