Fenntarthatóság

Innováció

Felmérés indult a fokozottan védett és védett állatfajok mezőgazdasági kártételeire

A gazdálkodók tapasztalatai szerint az elmúlt években több vármegyében is jelentősen megnőtt a vetési varjú állomány. A varjak a szántóföldeken nagyon nagy károkat okoznak, kiszedik a vetőmagot, megdézsmálják a termést, illetve a településeken is egyre nagyobb számban jelennek meg.

Létrehozva:

|

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte kéri a gazdálkodókat a mezőgazdasági kártételek bejelentésére, melynek hatékonyabb felmérése érdekében készített egy online kérdőívet. A kérdőív kiterjed a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 2. számú melléklete szerinti valamennyi védett és fokozottan védett állatfaj által okozott kárbejelentésre.


Fotó: Petra Faltermaier / Pixabay

A felmérés célja egy országos adatbázis kialakítása, amelynek adatai alapján a NAK kezdeményezni tudja a vonatkozó jogszabályok módosítását. A szabályozási környezet módosítását már korábban is kezdeményeztük, de az nem járt eredménnyel. Több esetben olyan visszajelzések érkeztek a hatóság, illetve a döntéshozók részéről, hogy nem érkeznek be hozzájuk nagy számban riasztási, gyérítési kérelmek, emiatt meglátásuk szerint a varjak nem okozhatnak jelentős problémát a gazdálkodóknak. Másrészt a védettség uniós szinten került meghatározásra, az állomány nagyságát is uniós szinten vizsgálják, és vannak olyan országok, ahol csökken a varjak száma. Ebből a szempontból fontos, hogy a kártételekről, azok kiterjedéséről és mértékéről pontosabb adatok álljanak rendelkezésre. A NAK emiatt országos felmérést indít a gazdálkodók körében, vármegyei szervezetei segítségével rögzítve a gazdálkodói jelzéseket a vetési varjak által okozott kártételekről.

A témával kapcsolatban megjelent sajtóközlemény: A vetési varjak védettek, de jelentős károkat okoznak a gazdálkodóknak

Az ONLINE KÉRDőÍV-re kattintva a kárbejelentés megtehető, azonban szükség esetén a falugazdászokat is kereshetik és kérhetik a segítségüket a kitöltésben.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook